Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Macovei: Tăriceanu nu poate da referințe credibile pentru experții MCV sau...

București: Macovei: Tăriceanu nu poate da referințe credibile pentru experții MCV sau pentru GRECO, rolul lui, ca președinte al Senatului, în sabotarea justiției fiind evident

DISTRIBUIȚI

149930 – 29032017 –  Senatul, sub conducerea lui Tăriceanu, a contribuit esențial la criticile din rapoartele pe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), demonstrând că nu are voința politică de a combate corupția, și a tratat cu superficialitate recomandările GRECO.

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), instituție a Consiliului Europei, așteaptă în continuare un răspuns de la Călin Popescu Tăriceanu la recomandările pe care le-a făcut, în 2015, odată cu redactarea raportului de evaluare privind România, și care vizau prevenirea corupției în rândul parlamentarilor prin stabilirea unor reguli de integritate și conduită a acestora.

În paralel, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a cerut președintele Senatului să îi transmită informații “utile pentru informarea corectă a Comisiei Europene”, pentru redactarea unui “raport consolidat de progrese” în cadrul evaluării MCV. O solicitare cel puțin bizară, cât timp acțiunile Senatului și ale domnului Tăriceanu de împiedicare a justiției sunt publice. ”Domnul Tăriceanu ar putea, cu aceste ocazii, să recunoască răul pe care l-a făcut justiției și țării prin demersurile lui ca președinte al Senatului. De pildă: (1) a contribuit la respingerea cererilor DNA sau DIICOT de urmărire penală sau de reținere și arestare a unor senatori, cum ar fi Titus Corlățean, fost ministru de Externe, acuzat de abuz în serviciu în dosarul Diaspora, când mulți români nu au putut vota în străinătate, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, acuzat de ucidere din culpă în cazul morții polițistului Gigină, Dan Șova, fost ministru al Transporturilor, pentru mai multe infracțiuni în legătură cu contractele pe care firma sa de avocatură le-a încheiat cu complexurile energetice Turceni și Rovinari. (cerere respinsă de două ori în Senat), Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare în dosarul Romgaz.

(2) Senatul a refuzat să își modifice propriul Regulament, după o decizie de neconstituționalitate a CCR, și lua decizii pe baza unor prevederi neconstituționale în ce privește numărul de voturi necesar pentru ridicarea imunității senatorilor, îngreunând și mai mult această procedură.

(3) a trimis scrisori președintelui Iohannis prin care cerea demiterea președintei Înaltei Curți și a procurorului șef al DNA, într-un atac brutal la independența celor două instituții.

(4) este inițiatorul proiectului de modificare a procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere, aflat acum în dezbaterea Senatului, deși MCV prevede în mod expres menținerea actualei proceduri. Obiectivul de referință nr 3 din MCV, pe care România s-a angajat să îl respecte, prevede și “Asigurarea stabilității legislative și instituționale a cadrului anticorupție, în special prin menținerea procedurii actuale de numire și revocare a Procurorului General al României, a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție și a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General”.

(5) este vârf de lance în atacurile împotriva magistraților și a sistemului judiciar, care sunt menționate în rapoartele MCV ca fiind un alt aspect care amenință lupta anticorupție.

Ministrul Justiției ar trebui să îi ceară președintelui Senatului să respecte angajamentele, să nu se mai opună înfăptuirii justiției, să nu mai saboteze anticorupția și să nu mai atace procurorii și judecătorii, iar coaliției de guvernare să îi ceară schimbarea din funcția de președinte al Senatului a domnului Tăriceanu până se finalizează dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă. Asta dacă vrea să fie credibil în fața Comisiei Europene.

Biroul Permanent al Senatului ar face bine să preia corespondența cu GRECO, pentru că o persoană acuzată de mărturie mincinoasă și care a dovedit că nu poate dialoga și respecta recomandările și angajamentele, în atâția ani de zile, nu poate fi un partener serios în relațiile cu organismele internaționale” – declarație de presă europarlamentar Monica Macovei.   PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.