Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Restart pentru Moldova

București: Restart pentru Moldova

DISTRIBUIȚI

149440 – 06032017 –  România trebuie să iasă din mirajul creşterii economice bazată pe consum şi să insiste pe investiţii sustenabile, pe termen mediu şi lung. Moldova este una dintre provinciile istorice ale României care are nevoie de infuzii majore de capital, pentru a reduce din decalajul faţă de polii de creştere economică cum sunt Bucureştiul, Constanţa şi Clujul.

Investiţiile în construcţii sunt esenţiale în Moldova, zonă care are un potenţial de creştere semnificativ, datorită costurilor logistice reduse şi a oportunităţii de dezvoltare a unor facilităţi specifice zonelor dezvoltate, arată o radiografie a situaţiei economice din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui, realizată de KeysFin pentru Arabesque, principalul jucător din piaţa materialelor de construcţie.

Potrivit datelor statistice, cifra de afaceri din sectorul construcţiilor din Regiunea Nord-Est a depăşit anul trecut nivelul de 8 miliarde de lei (cifre provizorii), cu aproximativ un miliard de lei peste nivelul din 2015 (7,18 mld. lei) şi cu mai mult de 2,4 miliarde lei faţă de 2014 (5,57 mld.lei).

În topul cifrei de afaceri la nivel regional, pe 2015, judeţul Iaşi conduce cu 2,03 miliarde de lei (2015), urmat de Bacău (1,69 mil..lei) şi Suceava (1,35 mil.lei).

Potrivit radiografiei economice a Regiunii de Nord-Est, investitorii în construcţii sunt, în principal, bărbaţi cu vârste între 45 şi 65 de ani, cu experienţă în mediul de business, care investesc în primul rând în dezvoltarea de imobiliare private (blocuri, vile) şi de afaceri (unităţi turistice, sedii de firmă, spaţii comerciale). Semnificativă este însă şi creşterea apetitului clienţilor particulari pentru investiţii imobiliare, renovări şi amenajări.

 

Moldova, teren pentru investiţiile greenfield

 

Moldova reprezintă un exemplu relevant, al dezvoltării inegale, pe mai multe viteze, a economiei nationale. Iaşiul, Bacăul şi Suceava reprezintă motoarele regiunii.

Astfel, în 2015, dacă Iaşiul avea înregistrate 1546 de firme de construcţii cu 11.153 de angajaţi, la polul opus se situa Vasluiul, unde erau numai 540 de companii, cu 2885 de salariaţi, şi Botoşaniul, cu 448 de firme şi 3811 angajaţi.

”Corelând datele cu evoluţia pieţei, putem spune că, pe ansamblu, am asistat la o maturizare a pieţei, dovadă că numărul firmelor de construcţii s-a redus de la 7076 în 2014 la 6481 în 2015, în contextul în care cifra de afaceri a continuat să crească”, afirmă experţii.

Pentru investitorii pe termen mediu şi lung, situaţia este privită ca o oportunitate. „Există loc de afaceri în piaţă, mai ales pentru investiţiile greenfield, pentru facilităţi de producţie. Costurile logistice reduse (preţul terenurilor, forţa de muncă etc.) şi oportunitatea dezvoltării unor facilităţi specifice zonelor dezvoltate reprezintă oportunităţi pe care, cu siguranţă, oamenii de afaceri care gândesc pe termen lung le întrevăd”, afirmă analiştii KeysFin.

Datele preliminarii privind dinamica firmelor din domeniu indică, de altfel, că 2016 a adus un reviriment, iar în 2017 fenomenul se va consolida.

”Dezvoltarea facilităţilor de producţie în zonele defavorizate va reprezenta, cu siguranţă, o adevarata miza a următorilor ani”, estimează aceştia.

Revirimentul investiţional privat va stimula evoluţia pietei forţei de muncă şi nivelul de trai.

Rata şomajului, la nivelul Moldovei, este, în prezent, de 7,2% la bărbaţi şi de 5,4% la femei, cu un nivel record, de 14% în Vaslui în cazul bărbaţilor şi de 8,1% în cazul femeilor. La polul opus se află Iaşiul, cu un şomaj de 4,9% la bărbaţi şi 4% la femei.

“Investiţiile private reprezintă, pentru Moldova, cheia creşterii economice. Creşterea conjuncturală, din consum, se va estompa în acest an, iar economia va trebui să îşi găsească resorturi investiţionale pentru a putea genera plus valoare. Pe fondul investiţiilor, vor apărea locuri de muncă, multiplicate pe lanţul economic, prin afacerile conexe”, au mai declarat experţii de la KeysFin. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.