Acasă Politic Polonia: Program încărcat al președintelui Senatului în Polonia

Polonia: Program încărcat al președintelui Senatului în Polonia

DISTRIBUIȚI

149409 – 03032017 –  În zilele de 1 și 2 martie a.c., președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a efectuat o vizită oficială la Varșovia, la invitația omologului polon. Programul acțiunii a inclus întrevederi cu mareșalul Senatului Republicii Polone, Stanislaw Karczewski, mareșalul Seimului, Marek Kuchcinski, vicepremierul și ministrul Economiei, dezvoltării și finanțelor, Mateusz Morawiecki, ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, ministrul Energiei Krzysztof Tchorzewski, prim-adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Jan Dziedziczak, precum și cu președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Polonia, Malgorzata Gosiewska.

Întrevederea dintre cei doi președinți de Senat are loc într-un context privilegiat al cooperării bilaterale și dialogului politic la nivel înalt, marcat de trecerea Parteneriatului Strategic româno-polon la o etapă superioară, cea a acțiunii diplomatice și construcției strategice comune, în logica vocației celor două state de membri activi și responsabili ai Uniunii Europene și NATO. În context, a fost salutată maniera în care România și Polonia impulsionează cooperarea politică în Europa Centrală și contribuie la articularea unei voci coezive a regiunii.

Obiectivele comune ale vizitei au vizat dinamizarea diplomației parlamentare la cel mai înalt nivel, consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral și continuarea implementării Planului de Acțiune subsumat (2016-2020), precum și armonizarea pozițiilor pe subiectele de interes comun, în contextul schimbărilor din mediul de securitate la granițele NATO și UE și reconfigurărilor strategice din interiorul comunității euroatlantice.

Discuțiile au evidențiat importanța unei cooperări pragmatice intense la nivelul Europei Centrale și de Est, pe dosarele europene majore – cu accent asupra Brexit și viitorului UE – plecând de la interesele comune împărtășite privind menținerea unei cooperări substanțiale cu Marea Britanie la nivel strategic, apărarea drepturilor lucrătorilor din insulă, evitarea apariției unei Europe cu mai multe viteze, respectiv contracararea oricăror tendințe de creare de linii de demarcație între statele membre. Părțile și-au exprimat convingerea că abilitatea UE de a face față crizelor interne și amenințărilor externe cu care se confruntă poate fi edificată prin salvgardarea principiilor în măsură să garanteze integritatea și coerența pieței unice, unitatea proiectului comunitar, respectiv relevanța statelor suverane într-o Europă a națiunilor.

De asemenea, cele două părți au apreciat oportunitatea continuării consultărilor regionale pe teme strategice și de securitate în formatul celor nouă state membre NATO și UE din zona flancului estic – Formatul București (B9) -, fiind convenită organizarea unei reuniuni parlamentare la nivel înalt a statelor din această regiune, la București, în 2018.

Consultările la nivel președinților de Senat au confirmat existența unei evaluări comune româno-polone asupra dimensiunii estice a securității europene, reflectând viziunea celor două țări în privința provocărilor din vecinătatea răsăriteană. Ambele delegații au salutat interesul Statelor Unite în sensul asigurării securității pe flancul estic, de-a lungul căruia România și Polonia acționează ca piloni de referință.

În plan economic bilateral, a fost exprimată satisfacția față de creșterea constantă în perioada recentă a volumului schimburilor economice, tendință ascendentă care poate fi consolidată prin identificarea unor nișe noi de cooperare. Partea polonă a prezentat detaliile inițiativei sale privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și și-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini demersurile părții române în acest sens, prin punerea la dispoziție a întregii sale expertize privind operaționalizarea acestui instrument de finanțare și investiții.

În sfera apărării, a fost exprimat angajamentul pentru consolidarea cooperării militare prin noi inițiative de colaborare vizând modernizarea forțelor armate și realizarea unor proiecte comune în domeniul industriei de apărare, desfășurarea de exerciții comune etc.

Totodată, au fost analizate o serie de proiecte în direcția dezvoltării arealului carpatic, în special în domenii precum transport, infrastructură, energie, turism etc.

Este prima vizită oficială în Polonia a lui Călin Popescu-Tăriceanu în calitate de președinte al Senatului, reprezentând și primul contact la nivelul conducerilor legislativelor din cele două țări după alegerile parlamentare din octombrie 2015 (Polonia), respectiv decembrie 2016 (România).

Consultările celor cei doi președinți de Senat au loc pe fondul unei dialog politic bilateral intensificat, marcat de numeroase vizite și întrevederi la nivel înalt (2015 și 2016), contacte regulate la nivel de ministru al afacerilor externe, semnarea Planului de Acțiune 2016-2020 (decembrie 2015), cu un accent pronunțat asupra dimensiunii de securitate: Summit-ul NATO (8-9 iulie 2016), dialogul consolidat în formatul Trilateral România – Polonia – Turcia (9 iunie 2016), Reuniunea Șefilor de Stat ai țărilor din Centrul și Estul Europei membre NATO – Formatul București (B9), co-organizată de România și Polonia, la 4 noiembrie 2015, reuniunea ministerială B9 (noiembrie 2016) etc. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.