Acasă Externe La Istanbul a avut loc Summit-ul Economic Eurasiatic

La Istanbul a avut loc Summit-ul Economic Eurasiatic

DISTRIBUIȚI

145119 – 06042017 – Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a participat la lucrările celui de-al XX-lea Summit Economic Eurasiatic, organizat de Fundația Grupul Marmara, care a avut loc la Istanbul.

În cadrul reuniunii  ”Provocări actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană și preocupările sale viitoare”, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanța strategică și geopolitică specială a regiunii Mării Negre în ecuația asigurării securității europene și euroatlantice.

În contextul actualelor provocări în domeniul securității, secretarul de stat George Ciamba a reconfirmat angajamentul României pentru consolidarea palierului economic al cooperării inter-guvernamentale regionale la Marea Neagră și a arătat că intensificarea interacțiunii cu Uniunea Europeană este în măsură să contribuie la impulsionarea consolidării cooperării economice şi a proiectelor regionale în bazinul Mării Negre.

De asemenea, oficialul român a pledat pentru implicarea tuturor statelor partenere din regiunea Mării Negre și pentru utilizarea întregului spectru al instrumentelor UE și NATO în domeniul gestionat de parteneriat, într-o manieră care să asigure coordonarea și sinergia de acțiune UE-NATO. Creșterea rezilienței partenerilor estici trebuie să rămână o prioritate, inclusiv pentru faptul că reprezintă o investiție pe termen lung în propria noastră securitate.

În același timp, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat interesul României de a urmări cu perseverență procesul de consolidare a democrațiilor în regiune, precum și respectarea drepturilor omului și guvernarea responsabilă.

Totodată, pe agenda discuțiilor Summit-ului s-au aflat teme de actualitate precum criza generată de gestionarea problemei refugiaților din zonele de conflict, implicațiile la nivelul securității  în contextul amenințărilor de tip terorist, precum și aspecte privind cooperarea economică, cu precădere în domeniul energiei sustenabile și al telecomunicațiilor. Au avut loc, de asemenea, dezbateri privind reconfigurarea UE și implicațiile în cadrul dialogului cu partenerii regionali. -PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.