Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Vasilescu (BNR): Nu vă îmbătați cu apă rece

București: Vasilescu (BNR): Nu vă îmbătați cu apă rece

DISTRIBUIȚI

145843 – 17052017   Cresterea PIB-ului, chiar daca este mare pe hartie, ascunde o lipsa de performanta a economiei si este mai degraba cantitativa decat calitativa. Cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al acestui an este mai degraba cantitativa decat calitativa, a declarat marti, la postul de radio RFI, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Adrian Vasilescu.

Primele date „semnal”, publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), arata ca economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, si cu 1,7% fata de trimestrul anterior.

Ritmul depaseste sensibil prognozele analistilor, media estimarilor fiind de 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si de 1% fata de trimestrul anterior.

Insa consilierul guvenatorului BNR semnaleaza ca avansul economic, chiar daca mare pe hartie, ascunde o lipsa de performanta a economiei.

“In primul rand, este o crestere economica cantitativa, nu neaparat si calitativa, pentru ca inca nu am reusit sa avem un surplus de tehnologie in Romania, care sa schimbe calitatea produselor. Practic, in raportul capital-munca, raport foarte important atunci cand vorbim despre economia unei tari sau despre dezvoltarea unei tari, in raportul capital-munca vedem ca partea de capital fix are o contributie inca nesatisfacatoare la cresterea PIB-ului. In schimb, consumul este foarte important in Romania, consumul creste si participarea la PIB a consumului este relevanta”, a afirmat Vasilescu, citat de News.ro.

De asemenea, consilierul BNR subliniaza ca avansul economic depaseste ritmul potential de crestere a produsului intern brut si exista posibiliatea ca ritmul din primul trimestru sa nu se mentina pana la finalul anului, asa cum s-a intamplat in 2016, cand economia a avansat cu 6% in primul trimestru, dar a incheiat anul cu o crestere de 4,8%.

”E prea devreme (de spus), cred. Se poate mentine, poate sa nu se mentina. De altfel, e posibila o scadere de ritm in trimestrele urmatoare. 5,7 cred ca ar fi un rezultat peste PIB-ul potential, adica peste puterea normala a economiei romanesti de a face PIB”, a mai spus Vasilescu.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.