Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Daciana Sârbu: E nevoie de o strategie integrata pentru combaterea HIV,...

Strasbourg: Daciana Sârbu: E nevoie de o strategie integrata pentru combaterea HIV, a tuberculozei si a hepatitei virale la nivelul Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

147164 – 16082017-  Epidemiile de HIV, tuberculoza si hepatita virala sunt amenintari majore la adresa sanatatii publice in Uniunea Europeana, iar eforturile de preventie si combatere a acestora ar avea rezultate mai bune daca ar fi reunite intr-o strategie integrata, a sustinut eurodeputata Daciana Sârbu in cadrul unei dezbateri care a avut loc la Strasbourg, in sesiunea plenara a Parlamentului European.

“Toate cele trei tipuri de afectiuni lovesc, de cele mai multe ori, aceleasi grupuri vulnerabile. Este logica, deci, gestionarea lor comuna, printr-o strategie integrata. O astfel de abordare va aduce rezultate mai bune si mai rapide”, a afirmat eurodeputata. Aceasta a subliniat ca, desi caile de transmitere sunt diferite, nevoia de preventie, diagnosticare timpurie si tratament cat mai prompt este aceeasi in cazul tuturor celor trei boli, fapt evidentiat si de rezolutia dezbatuta de forul legislativ european pe aceasta tema.

Atat eforturile de prevenire, cat si cele de tratare pot beneficia major de pe urma unei strategii integrate la nivelul Uniunii Europene, a aratat in mesajul sau eurodeputata, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica din Parlamentul European.

Desi tratamentele sunt tot mai eficiente, nu toti bolnavii au acces la ele, a atras atentia Daciana Sârbu: “S-au inregistrat progrese semnificative in ce priveste preventia si tratarea acestor boli. Insa nu toate tratamentele disponibile au avut impactul dorit, din cauza faptului ca medicamentele au preturi mari si stocurile sunt fluctuante”.

Sustinatoare ferma a programelor de preventie in domeniul sanatatii, deputata europeana a subliniat ca “actiunile preventive, inclusiv programele educationale, sunt, in mod clar, cele mai bune optiuni pentru pacienti, pe langa faptul ca sunt si solutiile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor”.

In opinia sa, o strategie integrata la nivelul UE poate oferi raspunsuri la cateva dintre dificultatile curente in combaterea acestor epidemii si poate ajuta la obtinerea de rezultate mai bune in lupta impotriva acestor amenintari la adresa sanatatii publice.

In 2015 au fost raportate aproape 30 000 de noi cazuri de infectii cu HIV diagnosticate in cele 31 de tari din UE/SEE, aproximativ 120 000 de persoane din regiunea Europei au dezvoltat tuberculoza multirezistenta, iar hepatita virala (HCV) reprezinta una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii publice la nivel mondial, se precizeaza in textul intrebarii orale dezbatute luni la Strasbourg; toate cele trei boli necesita programe sustinute si pe termen lung, vizand adesea grupuri de populatie care se suprapun, arata initiatorii rezolutiei.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.