Acasă Externe Semnarea Acordului de privilegii și imunități între Guvernul României și Organizația pentru...

Semnarea Acordului de privilegii și imunități între Guvernul României și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice

DISTRIBUIȚI

 147504 – 07092017 – Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea, la 6 septembrie 2017, a Acordului de privilegii și imunități între Guvernul României și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), instituție internațională cu sediul la Haga (Olanda), al cărei obiectiv principal îl constituie implementarea prevederilor Convenției privind interzicerea armelor chimice (CWC). Acordul a fost semnat pentru Guvernul României de către ambasadorul României la Haga, Brânduşa Predescu, iar pentru OIAC de către directorul general al organizaţiei, Ahmet Üzümcü.

Prin acest document se stabilesc privilegiile și imunitățile de care beneficiază personalul OIAC, în conformitate cu dreptul internaţional, pentru exercitarea efectivă a atribuțiilor sale, atât în timpul desfăşurării activităţilor de verificare pe teritoriul României, cât și în cursul desfășurării altor activităţi legate de obiectul și scopul Convenţiei.

Intrarea în vigoare a Acordului de privilegii și imunități va deschide calea pentru adâncirea colaborării dintre România și OIAC, prin dezvoltarea unor proiecte comune specifice, care vizează creșterea gradului de pregătire al autorităților române de resort și al personalului OIAC, în contextul actual marcat de provocări de securitate care relevă rolul OIAC în combaterea proliferării și utilizării armelor chimice.

Având în vedere specificul OIAC de organizaţie cu vocaţie globală, semnarea Acordului reconfirmă angajamentul României de a contribui activ la diplomaţia multilaterală în scopul menţinerii şi promovării păcii la nivel mondial.

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, ambasadorul României a prezentat în mod oficial directorului general mapa cu coliţă filatelică realizată de Romfilatelia, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru marcarea aniversării, în 2017, a 20 de ani de la înfiinţarea OIAC şi, totodată, de apartenenţă a României la organizaţie.

La 29 aprilie 2017 s-au împlinit 20 de ani de la intrarea în vigoare a CWC și de la înființarea OIAC. CWC este primul tratat care conține expres obiectivul şi calendarul eliminării unei întregi categorii de arme de distrugere în masă – armele chimice, sub strict control internațional, un succes necontestabil al multilateralismului postbelic, prin dinamica ratificărilor, eficiența sistemului de verificare şi viteza de adaptare la noile provocări ale cercetării, științei şi tehnologiei în materie. La această dată, 192 de state sunt parte la CWC, continuând eforturile pentru universalizarea acestui instrument juridic.

Consiliul executiv al OIAC a aprobat, în cadrul sesiunii 85, desfășurate în perioada 11 – 14 iulie a.c., încheierea Acordului între Guvernul României și OIAC privind privilegiile și imunitățile acordate personalului OIAC. Până în prezent, 53 de state părți la Convenţie, dintre care 16 ţări membre UE, au încheiat astfel de acorduri cu OIAC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.