Acasă Economic Întâlnire româno-sârbă la Porţile de Fier I

Întâlnire româno-sârbă la Porţile de Fier I

DISTRIBUIȚI

147759 – 21092017 – Miercuri, 20 septembrie, o delegaţie Hidroelectrica condusă de Bogdan Badea, Preşedintele  Directoratului, s-a deplasat la Centrala Hidroelectrică Porţile de Fier I pentru a se întâlni cu delegaţia Elektropriveda Srbije (societate căreia îi aparţine Djerdap I, partea sârbă a Centralei Porţile de Fier), condusă de Milorad Grcici, Directorul General al companiei sârbe.

Şedinţa de lucru face parte din efortul comun româno-sârb, în sensul rezolvării diferendului cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de efectuare de lucrări de reparaţii şi înlocuiri de echipamente în contra-partidă cu livrarea de energie. Pe ordinea de zi au fost incluse, de asemenea, probleme tehnice vizând activităţi curente şi proiecte comune ale celor două companii energetice care gestionează amenajarea de la Porţile de Fier.

Discuţiile au avut loc ca urmare a întâlnirii din data de 19 august 2017, dintre Ministrul român al energiei, Toma Petcu împreună cu Aleksander Antici, Ministrul energiei sârb, ocazie cu care a fost subliniată necesitatea identificării tuturor soluţiilor pentru restabilirea condiţiilor de colaborare fireşti, precum şi direcţia negocierilor.

 „Vrem ca această întâlnire între cele două companii să fie una tehnică. Aşa cum au stabilit cei doi miniştri, vom identifica etapele care să ne permită să intrăm în normalitate. Noi, întotdeauna când ne referim la sârbi, vorbim despre «partenerii sârbi». Îmi doresc o discuţie între ingineri şi nu una între avocaţi. Sunt convins că vom obține rezultate foarte bune” – a declarat Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica în deschiderea întâlnirii de lucru.

La rândul său, Milorad Grcici, directorul general al Elektropriveda Srbbije, a dat asigurări că partea sârbă este deschisă dialogului, manifestându-şi interesul pentru identificarea de soluţii.

Discuţiile, purtate într-o atmosferă destinsă, s-au concentrat pe colaborarea dintre părţi. Au fost examinate soluţiile tehnice de efectuare a unor lucrări la Porţile de Fier şi modalităţilor de realizare efectivă a acestora. Astfel, printre temele principale dezbătute de specialişti s-au aflat pregătirile comune pentru iarna 2017-2018, precum şi necesitatea efectuării de lucrări în parteneriat la disipatorul de energie, componentă a cărei funcţie este aceea de a micşora ritmul de uzură al bazei barajului. Cu această ocazie a fost stabilită şi componenţa echipelor mixte româno-sârbe care să identifice soluţiile optime şi s-au dat termene clare de îndeplinire a sarcinilor din proiect.

În ceea ce priveşte chestiunile referitoare la acordul de schimb paritar româno-sârb de energie-lucrări, la Porţile de Fier I–Djerdap, atât Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, cât şi Milorad Grcici, directorul Elektropriveda Srbbije, au căzut de acord în ceea ce privește necesitatea unei noi întâlniri. Aceasta ar urma să aibă loc în termen de maximum o lună, după colectarea de date şi documente care să permită o abordare constructivă. Ambii partenerii de dialog au apreciat că lucrurile merg în direcţia corectă şi există premisele rezolvării cât mai rapide a divergenţelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.