Acasă Anchete Justitie Bilanțul DNA pe anul 2017

Bilanțul DNA pe anul 2017

DISTRIBUIȚI
foto: facebook

145042 – 28022018 – DNA a prezentat, miercuri, raportul de activitate pentru anul 2017. Evenimentul a avut loc la o zi după ce Codruţa Kovesi a fost audiată de membrii Secției procurorii a CSM, aceştia dând aviz negativ cererii de revocare. Ministrul Tudorel Toader nu a participat la prezentarea bilanţului.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat că în dosarele Direcţiei, în 2017, s-au pus sechestre de peste 200 milioane euro, menţionând că alte peste 159 milioane urmează să fie confiscate de organele fiscale.

„Ca în fiecare an, a existat o preocupare pentru recuperarea pagubelor produse prin infracţiune. Măsurile asigurătorii dispuse de procurori pentru repararea pagubei produse prin infracţiune este de peste 200 milioane Euro. Prin hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA judecătorii au dispus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 159,5 milioane euro. Aceşti bani trebuie să intre efectiv în bugetul de stat. Este obligaţia organelor fiscale să execute aceste hotărâri cât mai rapid. Aceasta este contribuţia DNA la bugetul statului”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

„În multe dintre cauzele pe care le investigăm, deşi dovedim că sunt fapte penale, există situaţii în care reprezentanţii autorităţilor publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. Refuzul de a recupera prejudiciul din bani publici este de neînţeles. Un astfel de refuz validează abuzul ca pe un comportament acceptat. 189 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de abuz în serviciu, anul trecut, iar măsurile asiguratorii instituite de procurorii anticorupţie au fost de 95 de milioane de euro. Aceste date ne arată că avem o situaţie îngrijorătoare, mai ales în ceea ce priveşte domeniul achiziţiilor publice”, a mai precizat Kovesi.

De asemenea, procurorul şef al DNA a spus că anul trecut a fost unul dificil, menţionând că au fost trimise în judecată aproximativ 1.000 de persoane, o treime cu funcţii importante:

„Aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, în 2017. O treime dintre inculpaţii trimişi în judecată au avut funcţii de conducere, control, demnităţi publice ori alte funcţii importante. 3 miniştri, 5 deputaţi, 1 senator, 2 secretari de stat, 1 fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în Parlamentul României şi 1 secretar general al unui minister au fost trimişi în judecată în urma investigaţiilor DNA. Aceste cifre ne arată că, de cele mai multe ori, cei care au comis infracţiunile sunt tocmai cei care aveau ca principală atribuţie conducerea în mod corect a instituţiilor sau gestionarea legală a bugetelor. Funcţiile de conducere le-au permis să abuzeze de banul public, să aprobe investiţii inutile, să favorizeze firmele agreate. (…) Deşi noi descoperim şi trimitem în judecată tot mai mulţi inculpaţi pentru fapte de corupţie, bugetele publice sunt în continuare prejudiciate prin fraude. Ne întrebăm dacă avem instituţii mai curate. Dacă eforturile Justiţiei în lupta cu corupţia nu trebuie completate cu măsuri”, a declarat şefa DNA

“Nu putem să vorbim despre activitatea din anul 2017 fără să arătăm provocările pe care le-am avut:  încercările de modificare a legislației și atacurile fără precedent la adresa noastră și a activității noastre. Au existat încercări în 2017 de a modifica legislația în sensul dezincriminării unor fapte, al eliminării unor instrumente legale investigative sau modificarea statutului procurorului.  Am criticat în mod transparent și argumentat aceste modificări. Am publicat opiniile și argumentele noastre, le-am trimis procurorului general, Consiliului Superior al Magistraturii. Vom continua să facem același lucru dacă vor exista și alte încercări. Noi nu facem legea. Noi o aplicăm. Dar avem datoria de a spune ce riscuri sunt dacă anumite modificări legislative intră în vigoare.Ne opunem slăbirii legislației. Ne opunem eliminării garanției legale a independenței procurorului. Ne opunem eliminării dispozițiilor legale care ne ajută să investigăm fapte grave care afectează societatea.  Pledoaria noastră este pentru o legislație stabilă. Pledoaria noastră este pentru o legislație în care procurorii să fie independenți.  Independența procurorilor este o valoare incoruptibilă” a mai transmis șefa DNA.

Potrivit lui Kovesi, prioritățile DNA pentru anul 2018 sunt soluționarea cauzelor vechi, investigarea fraudelor cu fonduri europene, investigarea fraudelor în achiziții publice, recuperarea prejudiciilor, creșterea standardelor de calitate în activitatea de urmărire penală și în susținerea cauzelor în instanță.

Totodată, șefa DNA a mulțumit colegilor pentru cooperarea bună și munca depusă:

Vă mulțumesc pentru munca din acest an. Pentru solidaritate și pentru implicare. Pentru munca onestă și dificilă pe care o faceți zilnic. Vreau să ne continuăm activitatea și împreună să dovedim că DNA este o instituție profesionistă, activă și consecventă” a conchis Kovesi.

Bilanțul complet poate să fie citit pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție(link).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.