Acasă Economie Ministrul Energiei estimează că strategia energetică a României va fi gata până...

Ministrul Energiei estimează că strategia energetică a României va fi gata până la finele anului

DISTRIBUIȚI
Foto: E-nergia.ro

149883 – 19022018 – Cred că până la finalul anului vom adopta o strategie energetică a României, care este în lucru, şi vrem să păstrăm mixul energetic, capacitatea de a produce energie şi din cărbune şi din hidro şi eolian, a declarat Anton Anton, ministrul Energiei, la conferința ”ZF Power Summit”.         

„Mă interesează ca Hidroelectrica să producă. Vreau să continue şi negocierile pentru Reactoarele 3 şi 4. Dar avem o prioritate şi cu Unitatea 1, care are o durată de viaţă, trebuie retehnologizată şi asta durează nişte ani. Vrem să facem asta. Este un termen foarte dur. Pe parcursul retehnologizării oprim Unitatea 1” a spus ministrul Anton.

Potrivit acestuia, România derulează o investiţie mare şi la Luduş (Iernut), pe gaze, şi va putea funcţiona ca sistem de reglare a vârfurilor bruşte în sistem. Facem o investiţie la Mintia, de 500MW.  România pleacă de la premiza bogăţiilor repartizate în zonă, că e nevoie de un mix energetic raţional şi îl vom menţine. E nevoie de eficienţă şi în producţie şi în consum.

Şi în 2008 şi anul trecut, ca cifră absolută a fost produsă aceeaşi cantitate de cărbune, dar pondere în producţia globală s-a modificat de la 40% la circa 20%. Dorim să menţinem mixul energetic. Vrem să păstrăm capacittea de a produce energie din cărbune, din hidro, din eolian. Mi-ar plăcea să văd creştere şi pe biomasă, că România are potenţial”, a mai adăugat acesta.      

„În 2016 s-a pus pe masă o strategie, dar trebuie săfie mai cu picioarele pe pământ, mai ancorată în realitate şi aprobată. Vrem să îmbunătăţim managemetul companiei Naţionale a Uraniului.  Nu e normal să treacă magistrale de gaze pe lângă localităţi şi acolo oamenii să se încălzească cu butelii. Nu e problema celor care vând butelii. Cred că gazul e comod şi facil pentru cetăţeni. Nu Ministerul Energiei gestionează reţelele de gaze, ci de alt minister. Nu înţeleg de ce energia produsă de Hidro nu e considerată regenerabilă. Nu cred că suntem în urma Europei la energie regenerabilă, ci înainte” a continuat ministrul.   

Totodată, ministrul Energiei consideră trebuie să continuăm anveloparea blocurilor, dar să ne concentrăm şi pe altele, de exemplu transportul urban. Ar trebui să facem tramvaie mai bune, avem două fabrici şi ar trebui să le găsim prin oraşele României.

Anton Anton speră să vedem mai multe ieşiri regionale ale companiilor româneşti. Ştiu că la Petrom o să vină un alt CEO. România nu este acţionar majoritar la Petrom şi vom acţiona în limita legală a atribuţiilor ei în deciziile luate de companie. O companie de sine stătătoare trebuie să se conducă după principii sănătoase de piaţă. Gazele din Marea Neagră vor ajunge şi în România, dar nu doar în România. Ele tranzitează teritoriul şi lasă urme. Nu ministrul se duce la companie să discute cu acţionarii. Kazahii de la Rompetrol au venit la minister, suntem în discuţii. Banii câştigaţi de România din procesul de arbitraj câştigat anul trecut vor ajunge la SAPE şi vor fi folosiţi în investiţii în energie. Deocamdată nu a făcut asta. Vrem să retehnologizăm hidrocentrala de la Vidraru, avem şi proiectul de la Tarniţa, care a fost dat deoparte, dar trebuie făcut. Nu aşa megaloman cum fusese iniţial, dar trebuie făcut. România nu poate acumula acum energie, sunt 350 în Europa, şi nou nu avem nicio centrală de acumulare .Eu sunt interesat de eficientizarea producţiei. Am cerut companiilor de stat ca anul acesta să aibă alocaţi bani pentru pregătirea personalului. Suntem în altă epocă. O hidrocentrală se conduce de pe bursă în lume, de brokerul care cere energie acum. Trebuie să ne adaptăm noii epoci. Nu urmăresc doar profesionalism ingineresc, cum am crezut eu înainte că e nevoie în energie, ci din toate domeniile. Cred că încet vom ajunge la profesionalizarea managementului. Suntem într-o perioadă de tranziţie. E cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursă.  A trecut printr-o boală grea, a scăpat, dar a ieşit uşor slăbită. Trebuie să mai pună carne pe ea. Trebuie să se consolideze. Abia a scăpat de insolvenţă. La companiile energetice de stat, am observat că firmele acumulează banii din profit în rezerve. Banii din profit intră acum la buget şi revin ca investiţii. Cred că este o mişcare a banilor mai rapidă. Încercăm să aducem profesionişti în toate domeniilor companiilor. Partea cu interimatul o să mai ţină. Vom demara cât se poate de repede procedurile de selecţie pentru manageri”  a mai spus ministrul Energiei. Sursa: ZF.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.