Acasă Social Sanatate OMS prelungește cu 3 luni atenționarea asupra pericolului de răspândire a virusului...

OMS prelungește cu 3 luni atenționarea asupra pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic

DISTRIBUIȚI

149912 – 20022018 – În urma evaluării pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivate din vaccine (supravegherea circulaţiei de enterovirusuri şi prevenirea apariţiei cazurilor de paralizie acută flască), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a  extins pentru încă trei luni alerta USPII – Urgența de Sănătate Publică de Importanță Internațională, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelită – Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo și Republica Arabă Siriană.Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține pentru țările învecinate lacului: Camerun, Ciad, Niger, Republica Centrafricană. OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc şi se recomandă pentru aceste state vacinarea antipolio pentru călători.

Rămâne obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo și Republica Arabă Siriană. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care  este înregistrată efectuarea vaccinării.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Se recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate:  http://www.cnscbt.ro/index.php/poliohttp://www.who.int/ihr/9789241596664/en.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.