Acasă Anchete Interne Campanie anticontrabandă, în regiunile de frontieră

Campanie anticontrabandă, în regiunile de frontieră

„Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie.”

DISTRIBUIȚI

 145332 – 19032018 – Prefectura Satu Mare, în parteneriat cu Poliția de Frontieră, Poliția Română și Direcția Generală a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu sprijinul INACO (Inițiativa pentru Competitivitate), JTI și al agenției de comunicare Pastel, au lansat o nouă campanie publică de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei. Intitulată Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie”, campania se derulează în perioada martie-aprilie, în județele de graniță din nord, nord-vest, nord-est, vest, sud-vest, precum și în București.

Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, piața neagră a țigaretelor la nivel național a ajuns, în ianuarie 2018, la 15,6% din totalul consumului. Potrivit cercetării, procentul se află ușor sub media anuală a comerțului ilegal din 2017, de 16%.

În nord-vest contrabanda cu țigarete are o pondere de aproape 20%, ceea ce înseamnă că una din cinci țigarete comercializate în această regiune este de contrabandă.

Județele din nord-est rămân și la începutul acestui an cele mai afectate de comerțul ilegal, cu o pondere de 37,6% în creștere față de noiembrie 2017, ca urmare a unui reviriment brusc al contrabandei cu produse din Republica Moldova.

Potrivit chestorului de poliție Liviu Bute, „contrabanda cu țigări reprezintă principalul fenomen infracțional care se manifestă la frontiera de nord a României cu Ucraina”.

Andreea Paul, președintele  INACO, semnalează faptul că, în multe cazuri, comerțul ilegal cu produse din tutun s-a transformat în principală sursă de venit, pentru că, adesea, nu reprezenta un pericol social.

”Cumpărătorii în căutare de chilipiruri și comercianții ambulanți nu conștientizează, din păcate, că devin părtași la trafic ilegal, contrabanda fiind o infracțiune care ține de criminalitatea organizată și care se pedepsește cu închisoarea. Contrabanda și comerțul ilegal cu tutun nu sunt soluții viabile de supraviețuire, este nevoie de o strategie de dezvoltare economică a județelor de frontieră. Cu toții ne dorim o societate mai bună, dar intențiile bune nu sunt suficiente. Avem datoria să acționăm eficient, să sprijinim autoritățile și să ne exprimăm public când avem informații certe referitoare la fenomene grave care afectează comunitatea. Cu atât mai mult cu cât 1 punct procentual din comerțul ilegal cu produse din tutun duce la pierderi de 35 miloane euro la bugetul țării. Nu putem construi o națiune competitivă, fără să cooperăm și fără să acționăm împotriva comerțului ilegal sub toate formele pe care acesta le poate lua”, afirmă Andreea Paul.

Campania Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie.” va fi difuzată în parteneriat cu TVR, în special pe posturile regionale și va avea o importantă componentă de afișaj stradal în județele Satu Mare, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Maramureș, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și București. De asemenea, campania va fi vizibilă și în punctele de trecere a frontierei, prin materiale informative.

Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie.” este cea de-a șaptea campanie regională anticontrabandă care are ca scop constientizarea efectelor negative ale fenomenului, dar și reducerea comerțului ilicit cu țigarete. Campaniile precedente au determinat scăderi semnificative ale pieței negre în regiunile și în perioadele în care s-au derulat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.