Acasă Economie Florin Cîţu: BNR a fost mult prea timidă în 2017 în privinţa...

Florin Cîţu: BNR a fost mult prea timidă în 2017 în privinţa inflaţiei

Guvernatorul BNR este așteptat joi la Comisia Economică a Senatului

DISTRIBUIȚI

145534 – 28032018 – Banca centrală a României trebuie să explice cum îşi îndeplineşte mandatul de stabilitate a preţurilor, declară la RFI preşedintele Comisiei Economice a Senatului, liberalul Florin Cîţu. Cîţu vrea ca discuţia pe care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, o va avea cu membrii comisiei, despre rata inflaţiei, să fie profesionistă: „Este o invitaţie pe care eu i-am făcut-o acum două săptămâni domnului guvernator, după ce au fost publicate datele pentru inflaţie în februarie. Vreau să fie o discuţie profesionistă şi eu voi conduce discuţia aceasta, ca să fie foarte clar de la început. Va fi o discuţie profesionistă şi transparentă despre ce se întâmplă cu inflaţia în România şi care sunt implicaţiile pentru economie, pe termen mediu şi lung”.

Obiectivele mele sunt două. Vreau ca această Comisie Economică din Senat să devină o comisie profesionistă, aşa cum ar trebui şi să discutăm lucruri profesioniste. Ăsta este primul pas. Al doilea: banca centrală trebuie să vină şi să ne explice cum îşi îndeplineşte mandatul de stabilitate a preţurilor. Acesta este de fapt subiectul discuţiei şi modul prin care am invitat banca centrală, în baza mandatului pe care-l are de stabilitate a preţurilor. Trebuie să vorbim transparent dacă există riscuri ca această rată a inflaţiei să derapeze, aşa cum estimez eu poate la 10%-11%, dacă nu se întâmplă nimic astăzi”, spune senatorul.

Întrebat dacă are să reproşeze ceva BNR-ului în privinţa inflaţiei, Florin Cîţu a răspuns: „Eu am mai reproşat public. Eu cred că banca centrală în 2017 a fost mult prea timidă în faţa semnelor pe care le vedeam că vin de la politica fiscală, o politică fiscală prociclică care a creat această tensiune în economie şi a dus din punctul meu de vedere la apariţia inflaţiei galopante. Cred că banca centrală a fost mult prea timidă, poate că în faţa ameninţărilor lui Liviu Dragnea, poate că nu a crezut că vor merge atât de departe cu acest program ticălos de guvernare. BNR trebuia să vină cu o politică restrictivă mult mai devreme. Acesta este reproşul meu pentru banca centrală şi o să vreau să ascult şi explicaţia domnului guvernator de ce a acţionat mai târziu decât cred eu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.