Acasă Politic Aberaţie legislativă: 40.000 de semnături necesare pentru referendumul de demitere a unui...

Aberaţie legislativă: 40.000 de semnături necesare pentru referendumul de demitere a unui primar ales cu 20.000 de voturi

DISTRIBUIȚI
foto:adevarul.ro

 145695 – 10042018 – Sursa: RomaniaCurata.ro

Zilele acestea, pe fondul foarte proastei administrări a oraşului în primii doi ani de mandat, băcăuanii au început să se organizeze pentru iniţierea unui referendum de demitere a primarului Cosmin Necula (PSD), ales în 2016 după ce Romeo Stavarache (PNL) a fost condamnat pentru fapte de corupţie săvârşite în timpul celor trei mandate pe care le-a avut la cârma oraşului.

În loc să vorbim despre o picătură care a umplut paharul, avem de-a face cu o secetă periodică care a pus capăt răbdării băcăuanilor: din ce în ce mai des, în medie odată la câteva luni, tot oraşul rămâne fără apă la robinet din cauza unor avarii care apar la conducta care aduce apa în oraş tocmai de la Valea Uzului. Primarului i se reproșează că în aceşti doi ani de mandat nu a mişcat niciun centimentru pe teren pentru realizarea mult promisei rezerve de apă a oraşului cu bani asiguraţi prin PNDL. În acelaşi timp, oraşul este murdar, investiţiile lipsesc cu desăvârşire şi nici măcar proiectele începute de blamata administraţie liberală nu au fost continuate, că de finalizare nici nu mai are rost să pomenesc. Culmea, bani sunt. Atât în 2016, cât şi în 2017, excedentul bugetar s-a ridicat anual la circa 50 milioane de lei. Bani necheltuiţi rămaşi în buget.

În acest context, băcăuanii vor ca actualul edil să plece din fruntea Primăriei Bacău, demarând astfel acţiunea de strângere a semnăturilor pentru referendumul de demitere. Ca scrutinul să devină realitate, pe masa prefectului trebuie să ajungă nu mai puţin de 41.649 de semnături (25% dintre locuitorii cu drept de vot). În condiţiile în care Cosmin Necula a fost ales cu 19.270 voturi, numărul de semnături este total aberant.

Conform Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului.

Iată în ce situaţie ciudată ne-au adus alegerile locale într-un singur tur: într-un oraş cu 166.000 de alegători, primarul este ales cu sub 20.000 de voturi, reprezentând 11,6%. În acest caz, legitimitatea lui este minimă. Totuşi, dacă nu face mai nimic în oraş şi vrei să îl demiţi, ai nevoie de mai mult decât dublul semnăturilor, peste 41.000. Şi, ca referendumul să conteze, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 83.000 de băcăuani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.