Acasă Anchete Interne România – Spania – echipe Comune de Analiză a Criminalității Organizate

România – Spania – echipe Comune de Analiză a Criminalității Organizate

DISTRIBUIȚI

 146195 – 09052018 – La 8 mai, șeful Poliției Române și șeful Gărzii Civile Spaniole au semnat Declarația de Parteneriat pentru stabilirea unei Echipe Comune de Analiză a Criminalității Organizate.

La data de 8 mai a.c., șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță, a primit la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române vizita unei delegații oficiale a Gărzii Civile Spaniole, conduse de Jose Manuel Holgado.

Vizita partenerilor spanioli a marcat semnarea Declarației de Parteneriat pentru stabilirea unei Echipe Comune de Analiză a Criminalității Organizate, document care transpune dorința de dezvoltare a colaborării dintre cele organizații de apărare a legii și facilitează schimbul de date și informații de interes operativ.

Documentul reprezintă un instrument prin intermediul căruia va fi extinsă interacțiunea polițiștilor din cele două instituții și în cadrul căruia sunt stabilite modalitățile de conlucrare în acțiuni operative.

Cei doi parteneri au subliniat importanța documentului în contextul european actual și au arătat că acesta oferă flexibilitate și rapiditate în lupta împotriva criminalității. Ambii oficiali au arătat că viitorul Uniunii Europene se bazează pe libertatea oamenilor, iar pentru ca oamenii să se poată bucura deplin de libertățile lor au nevoie în primul rând de siguranță.

Pe parcursul lunilor iulie și august 2018, un polițist român va fi într-o misiune operativă, de prevenire și combatere a criminalității itinerante și pentru acordarea de sprijin cetățenilor români, victime ale infracțiunilor, alături de specialiști ai Gărzii Civile, în zona Malaga.

Poliția Română și Garda Civilă au colaborat în cadrul a cinci misiuni de sprijin și suport operativ, în zonele turistice (în Cuenca şi Albacete, în Valencia, Malaga și în Regiunea Huelva). Polițiști români au acționat, pe teritoriul Spaniei, alături de omologii lor, pentru combaterea traficului de persoane exploatate prin muncă și au acordat sprijin pentru prevenirea și combaterea infracționalității în zona Malaga.

Punctul de plecare a acestei colaborări a fost Convenția dintre România și Spania privind cooperarea în lupta împotriva criminalității, semnată la Madrid, la 30 martie 2006.

Convenția Șefilor Polițiilor Europene – Adunarea Generală SEPCA și cea de-a doua Întâlnire a Șefilor de Poliție din regiunea Balcanilor, din luna septembrie 2014, de la Haga, au fost momentele în care s-a stabilit încheierea unui astfel de document, între cele două poliții. Anul acesta, în luna aprilie, la Madrid, Comisia Mixtă româno-spaniolă în domeniul Afacerilor Interne a dezbătut aspectele legate de intensificarea colaborării în investigațiile polițienești. Dezbaterile au avut ca rezultat propunerea unui calendar de misiuni comune, pentru 2018 – 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.