Acasă Anchete Interne Curs de pregătire pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor electronice la ATM-uri pentru...

Curs de pregătire pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor electronice la ATM-uri pentru statele membre CARICOM și Cuba

DISTRIBUIȚI

147631 – 04092018 – La 3 septembrie, șeful Poliției Române și directorul general al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare au semnat Acordul de implementare a proiectului ”Training Regional pentru Combaterea Criminalității Transfrontaliere și a Criminalității Cibernetice – Curs de pregătire pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor electronice la ATM-uri pentru statele membre CARICOM și Cuba”.

La data de 3 septembrie a.c., șeful Poliției Române, chestor general de poliție Ioan Buda, a primit, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, vizita unei delegații oficiale a Agenției de Cooperare Internaționale pentru Dezvoltare (RoAID) din subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

Activitatea a marcat semnarea Acordului de implementare a proiectului menționat. Pe parcursul proiectului, 30 de ofițeri ai instituțiilor de aplicare a legii care activează în domeniul criminalității cibernetice vor beneficia de expertiza polițiștilor români în domeniul combaterii criminalității informatice, activitatea contribuind astfel la creșterea gradului de pregătire profesională pentru cursanți. Proiectul își propune să dezbată cadrul legislativ referitor la amenințările și evoluțiile în cadrul infracțiunilor cibernetice, în general, și a infracțiunilor cu mijloace electronice de plată, în particular.

Cursul sintetizează o serie dintre riscurile viitoare anticipate și amenințările emergente, oferind recomandări pentru alinierea și consolidarea eforturilor comune ale organelor de drept și partenerilor instituționali în prevenirea și combaterea criminalității cibernetice.

De asemenea, unul dintre obiectivele proiectului urmărește crearea de punți de cooperare între ofițerii de poliție și omologii lor din alte departamente ale instituțiilor de aplicare a legii, precum și cu responsabilii pe zona anti-fraudă din sectorul bancar.

Totodată, o altă componentă importantă o constituie securitatea fizică și software pentru terminalele bancare, respectiv prevenirea și protecția împotriva atacurilor care vizează componentele ATM-urilor, infrastructura și software-ul acestora.

Cei doi parteneri au subliniat importanța documentului în contextul internațional de securitate și au arătat că acesta oferă soluții viabile în lupta împotriva criminalității. Ambii oficiali au arătat că tehnologia aduce beneficii importante societății și că este important pentru cetățeni să știe că operațiunile pe care le desfășoară în mediul on-line sau folosind sisteme informatice sunt efectuate în condiții de siguranță.

CARICOM reprezintă comunitatea Caraibelor, formată din Antigua și Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaica, Montserrat, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and Grenadines și Trinidad și Tobago.

Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, cu funcţii de conducere şi de execuţie în domeniul criminalității cibernetice din Cuba şi statele membre ale CARICOM, trainingul urmând să aibă loc la sediul Centrului Antidrog din Jamaica.

La nivel european, în cadrul platformei multidisciplinare de cooperare – EMPACT, Poliţia Română coordoneză prioritatea ”,Cybercrime” – subdomeniul ,,Payment Card Fraud” și acordă sprijin în calitate de co-driver pentru subdomeniile Trafficking in Human Beings, Synthetic drugs, Heroin, Cocaine, Excise frauds, Cyber Attacks din cadrul aceleiaşi priorităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.