Acasă Economie Banca Mondială recomandă reconstrucția sistemului fiscal din România

Banca Mondială recomandă reconstrucția sistemului fiscal din România

DISTRIBUIȚI

148181 – 22102018 – România ar trebui să fie mai prudentă cu creșterea economică pe termen scurt, care dezechilibrează contul curent și bugetul, potrivit lui Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

”În România, având în vedere pericolele care vor veni, aţi dori să aveţi o creştere nu atât de rapidă a deficitului de cont curent, poate aţi vrea o presiune mai mică pe inflaţie sau să ţineţi deficitul fiscal sub control”, a spus Hans Timmer, într-o conferință desfășurată la București.

Astfel că, ”în loc să vă concentraţi pe stimularea creşterii pe termen scurt, focusul trebuie să fie mai mult pe problemele pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie să fiţi foarte prudenţi“, a declarat  economistul Băncii Mondiale, citat de Agerpres.

Altfel, ”pentru toate ţările va veni un moment când vom plăti pentru toate acestea dacă nu suntem foarte prudenţi acum”, mai ales în condiţiile marilor schimbări tehnologice. ”Acestea ne vor duce pe un teritoriu necunoscut. Pericolul se apropie într-un fel pe care nu l-am văzut destul de des în trecut. Iată de ce este foarte important să fiţi foarte prudenţi în politicile pe care le adoptaţi”, spune Hans Timmer.

România va avea nevoie de ”toate plasele de siguranţă în următoarea perioadă”. Pentru asta creşterea deficitului de cont curent ar trebui să se oprească, iar situaţia fiscală şi ”datoriile din sectorul privat să nu scape de sub control”.

Sistemul fiscal ar trebui reconstruit în conformitate cu noile coordonate ale economiei moderne și astfel încât inegalitățile să se diminueze și să de evite marile probleme fiscale ale asigurărilor sociale, pentru că acestea nu lucrează pentru oamenii din noua economie. Inclusiv sistemul cotei unice de impozitare trebuie reevaluat astfel încât să se asigure un echilibru între stimulentele economice şi cele sociale.

”Nu venim cu recomandări specifice, dar guvernele şi societăţile vor trebui să regândească reglementările existente pe piaţa muncii, să le facă mai flexibile, ca să pregătim toată societatea pentru ce va urma. Nu poţi să rămâi cu reglementările din economia veche, de până acum”, a subliniat Hans Timmer. – citiți pe Cursdeguvernare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.