Acasă Cultura/Media Unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio: ”RadiRo”

Unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio: ”RadiRo”

DISTRIBUIȚI

  148129 – 17102018 –   Doar o lună ne desparte de debutul singurului festival din lume dedicat orchestrelor radio :  ”RadiRo”Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio, un eveniment produs și organizat de Radio România. Cea de-a IV-a ediție a festivalului – prezentat o dată la 2 ani – se va desfășura între 18 și 25 noiembrie 2018 și va aduce în fața publicului din România câteva dintre cele mai prestigioase orchestre europene.

O premieră la această ediție a Festivalului ”RadiRo” este reprezentată de noua secțiune de jazz, care va completa programul simfonic cu care este deja obișnuit publicul român. Cele 8 concerte de muzică clasică se vor desfășura la Sala Radio, iar cele 4 concerte de jazz vor fi prezentate la Sala Auditorium – MNAR  (Muzeul Național de Artă al României).

”RadiRo” 2018 va însemna șansa iubitorilor de muzică din România să asculte la București celebra       BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), care va prezenta două concerte la Sala Radio (22, 23 noiembrie), sub bagheta dirijorilor Moritz Gnann, respectiv Ben Gernon și cu participarea soliștilor Andrei Ioniță (violoncel) și Kristóf Baráti (vioară).

De asemenea, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii MDR din Leipzig (Germania) – cea mai veche orchestră radio europeană – va susține două concerte în cadrul Festivalului ”RadiRo” 2018 (19, 20 noiembrie), ambele derulate sub bagheta dirijorului Robert Trevino, prilej de a aprecia doi soliști de excepție: violonista Simone Lamsma și pianistul Mihai Ritivoiu. În plus, alte două importante ansambluri europene vor evolua în cadrul festivalului: Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze (RTÉ National Symphony Orchestra) și Orchestra Radiodifuziunii Elveției Italiene (Orchestra de la Svizzera Italiana) din Lugano, alături de ”gazda”    eveni­mentului, Orchestra Națională Radio România.

Un repertoriu extrem de atractiv și de variat se regăsește pe afișul evenimentului : Maurice Ravel – Suita „Daphnis și Chloé”, Claude Debussy – ”Preludiu la după-amiaza unui faun”, Gustav Mahler – Simfonia a V-a, Piotr Ilici Ceaikovski – Uvertura fantezie „Romeo și Julieta”, Nikolai Rimski-Korsakov – Suita simfonică „Șeherazada”, Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura operei „Nunta lui Figaro”, alături de cele două rapsodii semnate de George Enescu sau de lucrări de valoare, mai rar interpretate, ca Poemul simfonic „O viață de erou” – Richard Strauss,  Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră – Béla Bartók sau Simfonia a II-a – Serghei Rachmaninov.

Seria de concerte de jazz va fi susținută de Big Band-uri ale  radio-difuziunilor publice din Danemarca, Croația și bineînțe­les, România. Vedeta acestei serii de concerte va fi Aura Urziceanu, care va reveni în România după mai mulți ani, special pentru a cânta în fața publicului Festivalului ”RadiRo”, alături de Big Band-ul Radio România.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

Pentru alte informaţii legate de  RadiRo 2018 vă rugăm să consultaţi site-ul www.radirofestival.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.