Acasă Cultura/Media Centenarul Unirii sărabătorit de Asociația Vlahilor din Bulgaria

Centenarul Unirii sărabătorit de Asociația Vlahilor din Bulgaria

DISTRIBUIȚI

148693 – 28112018 –  Recent, Asociația Vlahilor din Bulgaria a realizat o serie de activități culturale în cadrul proiectului finanțat de MPRP “Sarbatorirea Marii Uniri și 140 de ani de la eliberarea Bulgariei cu aportul frățesc al armatei romaâne în războiul ruso-turc 1877/1878 în contextul festivalului internațional al cântecului și dansului vlah/românesc”.

Festivitățile au început cu o horă mare și un concert folcloric la Casa de Cultură din satul Pocraina, municipiul Vidin, la care au participat nouă formații folclorice din Bulgaria și România. La Vidin oaspeții  împreună cu ambasadorul României la Sofia, Ion Gâlea, au depus coroane de flori la Monumentul Ostașilor Români la Smârdan si au participat la  simpozionul istoric cu tema “Marea Unire a României și eliberarea Bulgariei cu aportul armatei române în razboiul Ruso-turc 1877/1878”. La cest forum istoric au luat parte, cu   prelegeri, directoarea muzeului regional din Vidin, directorul muzeului județean Olt, directoarea parcului memorial din Grivița, Asociatia naționala a ofițerilor din rezervă și retragere Craiova, Asociația “Cultul eroilor”din Craiova, experți și oameni de cultură intreseați de aceste evenimente istorice extrem de importante pentru independența ambelor popoare.

Festivitățile au continuat cu gala concert la Sala filarmonică din Vidin la care s-au prezentat 12 formații din Serbia, România și Bulgaria, pastrători fideli ai tradițiilor și cultura vlahilor/românilor din cele trei tări.

Evenimentul s-a terminat cu deschiderea unei expoziții etnografice și un program artistic la Casa de cultură din satul Florentin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.