Acasă Externe Ucraina, pusă la zid

Ucraina, pusă la zid

DISTRIBUIȚI

150897 – 27062019 – Senatorul Titus Corlățean a inițiat, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, o moțiune pentru rezoluție pe tema nerespectării angajamentelor Ucrainei în materia drepturilor lingvistice ale minorităților naționale.
Moțiunea pentru rezoluție a fost depusă, cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 24-28 iunie 2019), și a fost susținută, alături de senatorul Titus Corlățean (SOC), în calitate de inițiator, de 23 de membri ai APCE din 8 state și 3 grupuri politice. Din partea Delegației Parlamentului României la APCE și-au exprimat susținerea pentru această inițiativă: senatorul Liviu-Marian Pop (SOC), președinte, senatorii Viorel Badea (PPE/CD) și Ion Popa (ALDE), deputații Ionuț Stroe (PPE/CD), Attila Korodi (PPE.CD), Erika Benkö (PPE/CD), Gheorghe-Dinu Socotar (SOC) și Mugurel Cozmanciuc (PPE/CD), membri.
Prin Rezoluția 2189 (2017): “Noua lege a educației din Ucraina: un impediment major cu privire la învățământul în limba maternă a minorităților naționale”, demers inițiat în 2017 de Delegația română, APCE a decis să urmărească îndeproape evoluțiile din Ucraina referitoare la protecția și promovarea limbilor regionale și minoritare.
În acest context, această nouă inițiativă a Delegației române atrage atenția asupra faptului că, deși o serie de prevederi din Legea privind educația din Ucraina din 2017 au fost declarate neconforme cu instrumentele juridice internaționale relevante de către Comisia pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei, prin adoptarea Opiniei nr. 902/2017 autoritățile de la Kiev nu au luat în considerare aceste recomandări. Mai mult, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, la 25 aprilie 2019, Legea privind garantarea utilizării limbii ucrainene ca limbă de stat, un act normativ care stabilește folosirea exclusivă a limbii ucrainene în sfera publică de către toți cetățenii săi indiferent de apartenența etnică.
În contextul acestor evoluții îngrijorătoare, acest demers propune APCE să monitorizeze îndeaproape maniera în care Ucraina își îndeplinește obligațiile internaționale relevante din perspectiva creării unui mediu favorabil pentru exercitarea drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale și să solicite autorităților ucrainene să adopte măsuri în consecință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.