Acasă Externe Agenda Europeana Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene deschide laboratoare de cercetare de...

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene deschide laboratoare de cercetare de nivel mondial pentru cercetători

Cercetătorii din țările UE și din țările asociate la programul de cercetare Orizont 2020 pot face propuneri până la 30 septembrie

DISTRIBUIȚI

 151244 – 30072019  – Cercetătorii din întreaga Europă vor putea beneficia în prezent de mai multe oportunități de a utiliza instalațiile de ultimă generație ale Centrului Comun de Cercetare: după o primă rundă a inițiativei privind accesul deschis, în cadrul căreia au fost prezentate aproximativ 100 de propuneri eligibile din partea a 92 de institute de cercetare, noi laboratoare ale serviciilor interne pentru știință și cunoaștere ale Comisiei sunt în prezent disponibile pentru cercetătorii externi, care vor putea, de asemenea, să realizeze experimente în domeniul soluțiilor energetice cu zero emisii și al securității nucleare, a anunțat luni Comisia Europeană. Prin această inițiativă, JRC urmărește să impulsioneze cercetarea științifică și competitivitatea, precum și să intensifice cooperarea dintre cercetătorii europeni.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil cu Centrul Comun de cercetare, a declarat: „Centrul Comun de Cercetare utilizează instalații de nivel mondial finanțate de UE pentru a contribui la soluționarea celor mai stringente provocări ale epocii noastre, de la schimbările climatice, până la siguranța alimentară și la securitatea nucleară. Sunt foarte mulțumit că, în prezent, facem și mai multe pentru a-i sprijini pe cei care se străduiesc să rezolve problemele societale, punând laboratoarele și instalațiile noastre la dispoziția savanților de excepție din întreaga Europă.”

Din 2017, când Centrul Comun de cercetare (JRC) și-a deschis pentru prima dată laboratoarele, cercetători din 21 de țări ale UE și din 3 țări învecinate au realizat experimente în 12 dintre laboratoarele JRC situate la Geel (Belgia), la Ispra (Italia) și la Karlsruhe (Germania). Inițiativa va include de această dată și localitatea Petten (Țările de Jos), care găzduiește laboratoarele de cercetare ale JRC în domeniul energiei și al transporturilor. Cercetătorii din țările UE și din țările asociate la programul de cercetare Orizont 2020 sunt invitați să prezinte propuneri până la 30 septembrie.

Laboratoare deschise pentru testări legate de noi combustibili și de securitatea nucleară.

Două instalații consacrate dezvoltării tehnologiilor pe bază de hidrogen sunt deschise acum în Petten: instalația de testare a rezervoarelor de gaz de înaltă presiune și instalația de testare a pilelor de combustie și electrolizoarelor.

Hidrogenul reprezintă unul dintre cei mai promițători combustibili alternativi, întrucât nu produce emisii de dioxid de carbon. Cu toate acestea, tehnologia se află încă într-un stadiu incipient și trebuie să dezvoltată pentru a putea fi utilizată în locul combustibililor fosili tradiționali. La Petten, cercetătorii vor realiza experimente cu pile de combustie și rezervoare de gaz în diferite condiții de mediu.

JRC deschide, de asemenea, la Karlsruhe, două laboratoare de ultimă generație, concepute pentru cercetarea în domeniul materialelor actinide. Elementele actinide reprezintă baza tehnologiilor nucleare, precum cele din domeniul energiei, al explorării spațiului sau al tratamentelor medicale. Oamenii de știință vor putea realiza cercetări exploratorii, contribuind astfel la dezvoltarea de noi echipamente sau materiale nucleare.

Începând din luna septembrie, JRC va pune, de asemenea, la dispoziție mai multe dintre instalațiile sale europene de la Geel consacrate măsurării datelor privind reacția nucleară și dezintegrarea radioactivă. Aceste măsurători contribuie la sporirea securității reactoarelor nucleare și a manipulării deșeurilor nucleare, precum și la ameliorarea protecției radiologice a cetățenilor și a mediului.

Deschiderea noilor instalații reprezintă urmarea succesului obținut în primii doi ani de punere la dispoziție a infrastructurii de cercetare a JRC, și anume 12 proiecte finalizate și peste 30 aflate în curs de desfășurare. Rezultatele primelor experimente au deja un impact.

De exemplu, cercetătorii din Țările de Jos au realizat experimente utilizând cea mai mare bară de presiune Hopkinson din lume în Laboratorul european de verificare a structurilor de la Ispra. Acest aparat a fost necesar pentru testarea rezistenței la detonări sau explozii a cărămizilor de pământ de tip „adobe bricks”. Structurile din astfel de cărămizi se găsesc în toată lumea, inclusiv în zonele implicate în conflicte militare sau predispuse la catastrofe naturale. Grație rezultatelor acestor experimente, militarii din cadrul misiunilor de menținere a păcii pot primi, în prezent, mai multe informații cu privire la nivelul de protecție de care pot beneficia în clădirile în care își desfășoară activitatea.

Cercetători români din domeniul nuclear au realizat experimente în cadrul instalației GELINA a JRC de la Geel, care este utilizată pentru a măsura, cu un nivel foarte ridicat de precizie, comportamentul neutronilor. Deoarece neutronii reprezintă o componentă-cheie a reacțiilor nucleare, datele precise sunt esențiale pentru succesul tehnologiilor nucleare de vârf – de la cele utilizate pentru tratarea eficientă și orientată a cancerului, până la cele care produc energie sigură cu deșeuri minime.

Pe site-ul JRC a fost creat un portal public special care conține informații cu privire la toate aspectele legate de inițiativa privind accesul deschis la infrastructura de cercetare a JRC, inclusiv publicarea cererilor de propuneri, informații privind condițiile și criteriile de acces, precum și procesul de transmitere a candidaturilor. JRC nu va obține niciun profit ca urmare a deschideri instalațiilor sale pentru utilizatori externi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.