Acasă Anchete Interne Controale mai multe la ATM-uri

Controale mai multe la ATM-uri

DISTRIBUIȚI

151133 – 19072019 –        Poliția Română a intensificat controalele la automatele bancare pentru tranzacții cu numerar din țară, acțiuni care au avut ca scop prevenirea infracţiunilor de furt de și din ATM-uri.

Sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, timp de două luni, începând din 18 martie a.c., polițiștii au acționat, la nivel național, pentru a verifica siguranța derulării operaţiunilor cu numerar de la ATM-uri.

Controalele au fost organizate pentru a identifica vulnerabilităţile automatelor bancare, modul în care s-a efectuat analiza de risc la securitate fizică și în care băncile și prestatorii de servicii de securitate își respectă obligațiile legale din domeniul pazei, protecției și alarmare împotriva efracţiei (prevăzute de Legea nr. 333/2003 şi de normelor metodologice de aplicare a legii).

Au fost controlate 5.377 de ATM-uri (dintre care aproape 3.000 de ATM-uri amplasate în afara unităților bancare), fiind aplicate sancțiuni de peste 450.000 de lei. Rezultatul verificărilor arată că la majoritatea automatelor bancare, respectiv 98%, au fost implementate măsurile de securitate stabilite prin analiza de risc.

În alte cazuri au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate, fiind aplicate aplicate 180 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de 458.600 de lei (95 factorilor responsabili din cadrul unităților, iar 85 prestatorilor de servicii).

Spre exemplu, o parte dintre ATM-urile verificate nu au avut efectuată analiza de risc la securitatea fizică (40% dintre automate), măsurile limitându-se la implementarea cerințelor minimale de securitate.

Testele efectuate pentru stabilirea funcționării optime a sistemelor de alarmare împotriva efracției au condus la identificarea a 35 de situații în care sistemele electronice prezentau diferite deranjamente.

De asemenea, au fost constate deficienţe la prestatorii serviciilor de securitate, precum nerespectarea timpilor de intervenţie în zonele rurale. Media timpilor de reacţie a acestora a fost de aproape 11 minute, însă au fost situații în care s-au depășit timpii maximali prevăzuți de cadrul legal. Astfel, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale prestatorilor de servicii pentru nerespectarea timpilor de intervenție.

            Atenție cum și unde folosiți cardul bancar!

Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.

De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este ”bucla libaneză” – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un ”binevoitor” care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.

Pentru a nu fi victimă a infracțiunilor de tip skimming, Poliția recomandă:

Nu lăsați la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar!

  • Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon etc.).
  • Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul!
  • Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
  • Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
  • Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.