Acasă Externe 75 de ani de la începerea Insurecţiei Naţionale Slovace

75 de ani de la începerea Insurecţiei Naţionale Slovace

DISTRIBUIȚI
foto:agerpres

151543 – 30082019 –   Secretarul de Stat, Doru-Claudian Frunzulică, și directorul Statului Major al Apărării, generalul de brigadă Corneliu Postu, au participat, în zilele de 28 și 29 august, la Zvolen şi Banska Bystrica, la activităţile dedicate marcării a 75 de ani de la începerea Insurecţiei Naţionale Slovace.

Miercuri, 28 august, în cadrul ceremoniei de comemorare a eroilor militari români căzuţi în Al Doilea Război Mondial, delegatia MApN a depus o coroană de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din Zvolen, în prezența ministrului apărării din Republica Slovacia, Peter Gajdoŝ.

De asemenea, delegația română a participat joi, 29 august, la ceremonia de la Muzeul Insurecţiei Naţionale Slovace din Banska Bystrica. Activitatea s-a desfășurat în prezenţa preşedintelui Republicii Slovace, Zuzana Ĉaputova, și a inclus un mesaj video adresat veteranilor slovaci de către  generalul-locotenent, în retragere, veteran de război Leru Octavian.

În Republica Slovacă, ziua de 29 august este declarată sărbătoare naţională și marchează momentul declanşării, în anul 1944, a insurecţiei armate a mişcării slovace de rezistenţă.

Armata României a participat la luptele care s-au dat de pe actualul teritoriu al Slovaciei în scopul eliberării populației de sub ocupația inamică de la acea vreme. Conform datelor deţinute până în prezent, numărul militarilor români căzuți la datorie în acele bătălii este de 15.077,  iar principalele locuri de înhumare ale acestora sunt Zvolen (cel mai mare cimitir militar românesc din străinătate, cu 10.384 de eroi înhumați) şi Banska Bistrica (1.720 de eroi înhumați).

Pe lângă acesta, în toată ţara sunt ridicate alte 14 monumente în cinstea soldaţilor români care au pierit pe front în luptele din 1944-1945, unul din aceste monumente fiind Obeliscul Negru din Banska Bystrica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.