Acasă Social ANAF modifică, din nou, declarația unică pentru persoanele fizice

ANAF modifică, din nou, declarația unică pentru persoanele fizice

DISTRIBUIȚI

151403 –16082019  – ANAF modifică declarația unică pentru persoanele fizice. Ministerul Finanțelor are în lucru un nou proiect prin care vrea ca termenul anual pentru depunerea declarației unice să se prelungească definitiv până în luna mai, la finalul primăverii, nu în martie cum a fost anul acesta. Motivul ar fi acela că termenul actual, 15 martie, este considerat nerealist de fiscaliștii din România, astfel că data limită va fi stabilită în ziua de 25 mai.

Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă în legislație în primăvara anului 2018 și aceasta a înlocuit mai multe formulare, printre care 200 (declarația anuală de venit) și 600 (declarația referitoare la contribuțiile sociale). Deoarece Guvernul a finalizat mecanismul declarației unice destul de târziu, aceasta a putut fi depusă până la 31 iulie 2018.

2019 a fost primul an în care s-a stabilit că termenul-limită de depunere este 15 martie, însă acesta a fost prelungit până la 31 iulie din cauza marilor probleme pe care le-a avut Fiscul constant cu serverele site-ului propriu. La asta s-a adăugat și faptul că a fost primul an în care declarația unică s-a depus exclusiv online, însă și aici a existat o răzgândire pe ultima sută de metri.

Printre planurile pe care le are Fiscul se numără simplificarea formularului. Astfel, autoritățile și-au propus să facă acest lucru înainte de termenul din 2020 pentru depunerea declarației unice.

Declarația unică se depune atât pentru a definitiva veniturile obținute în anul anterior de activitate, cât și pentru a estima veniturile din anul curent de activitate, în vederea achitării impozitului pe venit și a contribuțiilor de pensii și sănătate. Formularul se depune, printre altele, pentru veniturile independente obținute ca persoană fizică autorizată, dar și pentru veniturile din chirii, din dividende sau din drepturi de autor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.