Acasă Social Administratie Capitala are Master Plan pentru gestionarea integrată a deșeurilor

Capitala are Master Plan pentru gestionarea integrată a deșeurilor

DISTRIBUIȚI

  151515 – 28082019 –  Pentru a putea avea o abordare integrată a gestionării deșeurilor pe întreaga regiune București-Ilfov, Primăria Capitalei este în prezent în proces de asociere cu sectoarele și cu Județul Ifov, în acest domeniu.

Din 27 august 2019, Capitala are un Master Plan pentru gestionarea integrată a deșeurilor. Pentru București, principiul colectării selective trebuie să devină lege.

Planul prevede o serie de investiții prioritare, printre care instalația de valorificare a deșeurilor municipale – proces în urma căruia vor rezulta curent electric și energie termică pentru Capitală.

Planul prevede și o listă de investiții prioritare, iar una dintre ele este instalaţia de tratare a deșeurilor municipale cu valorificare energetică, adică acea stație care va permite ca din tratarea deșeurilor municipale să producem curent electric și energie termică pentru Capitală. Având aprobat acest Master Plan, putem avansa cu următorii pași pentru concretizarea acestei investiții: studiul de fezabilitate, apoi proiectul tehnic plus execuția, declară primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Documentul conține o analiză a situației existente, soluții aplicabile metodologia de lucru și responsabilități pentru Primăria Capitalei, primăriile de sector, operatorii de salubritate, populație etc. În plan este prevăzut întregul flux de gestionare a deșeurilor pe raza municipiului București, precum și etapele de implementare.

Conform administratorului public al Capitalei, Sorin Chiriță, alte investiții necesare pentru sistemul de management integrat al deșeurilor din Capitală se referă la realizarea a două biodigestoare și a unei stații de tratare mecano-biologică (MBT). Biodigestorul este instalația care prelucrează fracția umedă a deșeurilor municipale, cu generarea de gaz metan, iar MBT – stația care realizează tratarea deșeurilor uscate. Conform studiilor realizate pentru Master Plan, în Capitală se estimează un milion de tone de deșeuri – din care 500.000 vor fi colectate separat, iar restul vor intra în stațiile de tratare a deșeurilor. Cantitățile pe baza cărora s-a făcut studiul au fost colectate din teren, de la operatorii de salubrizare și de la primăriile de sector – care au acest domeniu în atribuții.

Investițiile prioritare prevăzute în Master Plan sunt următoarele: instalaţii de digestie anaerobă, instalaţie de tratare biologică a deșeurilor, instalaţie de tratare termică a deșeurilor municipale cu valorificare energetică, extinderea capacităților de depozitare și extinderea sistemului de colectare separată a deşeurilor reciclabile şi a biodeşeurilor.

Valoarea investițiilor din cadrul Sistemului de management integrat al  deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti este estimată la 451,7 milioane euro.

Pentru a putea avea o abordare integrată a gestionării deșeurilor pe întreaga regiune București-Ilfov, Primăria Capitalei este în prezent în proces de asociere cu sectoarele și cu Județul Ifov, în acest domeniu.

Master Planul are la bază Planul național de gestionare a deșeurilor aprobat de Guvernul României prin HG nr. 942/2017 și a parcurs procesul de consultare publică, înainte de a fi supus aprobării CGMB.

După aprobarea Master Planului urmează elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru realizarea investiţiilor propuse și accesarea fondurilor europene. Pentru finanțarea proiectelor care duc la reducerea numărului de depozite neconforme şi la creșterea gradului de pregătire pentru reciclare a deșeurilor în România, în perioada de programare 2014-2020, funcționează Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 Axa Prioritară 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.