Acasă Economie Economia crește, dar evaziunea este colosală iar statul se împrumută tot mai...

Economia crește, dar evaziunea este colosală iar statul se împrumută tot mai mult 

DISTRIBUIȚI

151396 –14082019  –  Economia României a crescut cu 4,8% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din anul precedent, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7% pe serie brută, arată estimarea semnal a Institutului Naţional de Statistică.

În trimestrul doi al acestui an, creşterea PIB a fost de 1% faţă de T1 şi 4,6% faţă de T2 2018 pe serie ajustată sezonier.  Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2018, PIB în trimestrul II 2019 a înregistrat o creştere cu 4,4%. Autorităţile române estimează o creştere de 5,5% a economiei româneşti în acest an.

Pe de altă parte, instituţiile financiare internaţionale mizează pe o creştere a PIB de sub 4% în România în 2019. Altfel, previziunile Comisiei Europene indică un avans al economiei de 3,3%, Fondul Monetar Internaţional – 3,1%, BERD – 3,2% şi Banca Mondială – 3,6%.

Pe de altă parte, România este la un pas de implozie, economia fiind pe butuci, spune șeful Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Acesta a explicat că avem o prea mare parte a economiei nefiscalizată, în special în mediul rural, unde nu se pot impune taxe micilor producători care abia supraviețuiesc.

”Economia subterană este între 23 – 26% din PIB, dar lucrurile sunt mult mai complicate. Economia subterană nu înseamnă numai ilegalități. Înseamnă și țăranii care a căror activitate nu este fiscalizată. La colectarea TVA, și este un lucru de notorietate, suntem ultimii. Coeficientul necolectat este de 30%. Există evaziune fiscală, există evitarea plății. Aici este importanță digitalizarea”, a precizat Dăianu. ”Nu sunt numai bani negri pe care nu-i colectăm. Avem o mare parte din economie nefiscalizată. Aici nu poți să intri cu tancurile peste oameni și să fii un vehicul care să intre într-o comună care să zică: Oameni buni, de mâine plătiți taxe… când oamenii abia abia reușesc să-și plaseze marfa”, a concluzionat Dăianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.