Acasă Politic Teodorovici: Mecanism de restructurare financiară

Teodorovici: Mecanism de restructurare financiară

DISTRIBUIȚI

151271 – 01082019  – Executivul a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiară, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern, subliniind că nu este vorba despre amnistie fiscală.

”Azi, în şedinţa de Guvern s-a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiară. Nu este o amnistie fiscală, cum din păcate este denumită în spaţiul public. Vorbim despre o restructurare financiară ce face parte dintr- un pachet de mai multe măsuri pentru mediul mediul economic”, a spus Teodorovici.

El a precizat că măsura nu a fost luată pentru lipsa de fonduri la bugetul de stat, ci este rezultatul unui dialog cu mediul de afaceri, dar şi cu instituţii internaţionale.

”În primul rând trebuie menţionat că această măsură nu este luată pentru lipsa de fonduri la bugetul de stat. Nu acesta este motivul. Această iniţiativă este lansată şi azi de Guvern aprobată ca urmare a unui dialog cu mediul de afaceri, o discuţie de foarte mult timp, chiar şi cu structuri internaţionale, şi aici pot menţiona şi Fondul Monetar Internaţional care de nenumărate ori, de foarte mulţi ani de zile a menţionat că pentru astfel de situaţii statul trebuie să găsească o soluţie. Şi atunci, în urma unui dialog deschis, complex, corect şi foarte pragmatic cu mediul de afaceri în special, acest act normativ astăzi a prins contur. Ştiţi foarte bine situaţia acestor creanţe este de aproximativ 30 de miliarde (lei n.r.), dar asta este pe hârtie, aşa ca suntem obligaţi să luăm măsuri pentru ca o parte din aceste sume să intre în Trezoreria statului”, a explicat ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, se propun două zone care să fie vizat de acest act normativ, respectiv contribuabilii care au datorii peste un milion de lei şi, desigur, partea care se situează sub acest plafon.

”Ca grup ţintă, sunt peste 2.700 companii cu capital privat, peste 97% dintre aceste au capital mixt şi capital de stat, care au datorii de peste un milion de lei fiecare. Prin acest act normativ sunt peste 255.000 de locuri de muncă care pot fi şi vor fi salvate, sau cel puţin nu sunt puse în pericol, ceea ce înseamnă că acest efect pozitiv al aceste măsuri se răsfrânge în mod pozitiv asupra a peste un milion de familii în România” a mai spus Teodorovici. El a menţionat că este un sprijin care se acordă şi către peste 1.800 instituţii publice, inclusiv comunităţile locale, actul normativ aplicându-se şi în cazul acestora.

”Sunt comunităţi locale care au datorii fie către bugetul de stat, fie sunt datorii către bugetele acestor comunităţi locale din partea unor companii şi desigur alte speţe pe care această ordonanţă le reglează”, a precizat şeful MFP citat de Agerpres.

Eugen Teodorovici a adăugat că această restructurare financiară poate fi o oportunitate şi s-a declarat convins că va fi o implicare şi din partea sistemului bancar, care poate să crediteze firmele care decid să acorde o astfel de măsură de restructurare financiară şi care în urma acestui proces decid să îşi consolideze afacerile şi să rămână puternice în piaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.