Acasă Social Sanatate 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului

17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului

DISTRIBUIȚI

  151727 – 17092019  –    Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră pentru îmbunătățirea siguranței pacienților în lume.

            „În ultimii 2 ani am făcut pași importanți pentru creșterea siguranței pacientului în unitățile sanitare. Împreună cu profesioniști recunoscuți din domeniu am elaborat ghiduri și protocoale medicale care reprezintă baza practică și suportul pentru aplicarea medicinii bazate pe dovezi și îmbunătățirea sistematică a prognosticului pacienților tratați în sistem. Printre cele mai importante se numără ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie și ghidul privind siguranța pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI). De asemenea, acreditarea periodică a unităților sanitare implică elaborarea și revizuirea procedurilor și protocoalelor medicale operaționale, astfel încât, la nivel local, standardizarea parcursului pacientului în spital să ducă la reducerea erorilor, creșterea calității serviciilor medicale și, implicit, la creșterea siguranței pacientului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

            Începând de astăzi, Ministerul Sănătății demarează, prin direcțiile de sănătate publică o Campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă” . 
Obiectivele campaniei sunt: 

            •informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă;

            •conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse;
•informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

            Campania cuprinde recomandări pentru pacienți în vederea administrării unui tratament corect al pacientului, precum și informații esențiale pentru profesioniști în vederea prescrierii unui tratament corect și pentru comunicarea cu acestia.
Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile financiare și economice cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienților pe parcursul tratamentului este esențială în serviciile de asistență primară și ambulatorie, potrivit unui comunicat al MS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.