Acasă Cultura/Media Românii din Valea Timocului au dedicat mai multe activități celebrării Zilei Limbii...

Românii din Valea Timocului au dedicat mai multe activități celebrării Zilei Limbii Române

DISTRIBUIȚI

  151590 – 04092019 – Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a sprijinit, alături de  ”Comitetul pentru Drepturile Omului”, organizarea a trei conferințe în  23, 24 si 31 august la Kladovo, Cucevo și Bor, dar și sărbătorirea hramului Sfinții Martiri Brâncoveni, în 29 august 2019, la Bor. Activitățile au vizat sărbătorirea Zilei Limbii Române în Valea Timocului.

În data de 29 august, în zona veche a orașului Bor, numită Brezonic, s-a sărbătorit hramul  Bisericii și Parohiei Românești, Sfinții Martiri Brâncoveni. După slujba religioasă și predicile preoților Vicariatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, condus de parintele Boian Alexandrovici, partea culturală a evenimentului a fost asigurată de doamna Iela Marianovici, Stefan Radovanovici, Nicola Nicolici, Natalia Pavlovici și Andrei Jurj. Aceștia au cântat vocal dar și la cimpoi, fluierul mic, fluier sau fluierul mare ((fluier tradițional  la românii timoceni, asemănator cu cavalul ) balade vechi, cântece vechi românești. Peste 70 de persoane au ascultat melodii cunoscute, precum Foiuliță salabastră, La biserică sub nuc, Colo în vale la izvor,  Vino neică la Dumbravă, Trandafir de la Moldova, Inimă pe ce drum pleci, Casa parințască nu se vinde, Unde-i  satu de altă dată, Balada lui meșter Manole, Jucați fetelor jucați, Cântecul de la Șlivar, Balada lui Iovan Iorgovan, Foiuliță de sacară, Cântec de dor, Miorița, Cântec de pe Cimoc, Hora bătrâna, etc. Andrei Jurj a recitat două poezii: Vorba noastră și Nu uita radacina din care ai dat.

Seria de conferințe ”Limba noastră românească – Pod peste Dunăre” s-a desfășurat în cele trei județe în care trăiesc românii la sud de Dunăre, în Serbia. Scopul conferințelor a fost continuarea campaniei de informare a comunității despre problemele legate de păstrarea limbii române, despre propaganda falsă a existenței așa-numitei limbi Vlahe, dar și despre drepturile elementare ale comunității  și păstrarea identității naționale românești. Lectorii care au susținut prelegeri au fost dr. Slavoliub Gacovic, dr. Dragisa Kostandinovici, Predrag Balașevic, Dușan Pârvulovic, Pr. Boian Alexandrovic.

Vineri 30 august ,în Biblioteca din Bor, a avut loc conferința finală „Limba noastră românească- pod peste Dunăre”,  la care au participat în jur de 100 de românii. Moderatorul conferinței, președintele Asociației pentru cultură românilor/vlahilor Ariadnae Filum, domnul Zavisa Jurj, a vorbit despre importanța acestei sărbatori pentru români, oriunde s-ar afla, în România, sau în afara țării. Acesta a reamintit despre evenimentele din 31 august 1991, când românii din Basarabia au protestat la Chișinău și au cerut ca limba română să devină limba de stat cu alfabetul latin. Această luptă astăzi o poartă românii din Serbia, care cer să se recunoască limba română, ca limba pe care o vorbesc românii/vlahii din Timoc. Despre protecția limbii române si evitarea standardizării acesteia sub denumirea de limba vlahă au vorbit și domnul Slavolub Gacovic, doctor istorie, parintele Ovidiu Doru Ursu secretar al Protopopiatului Dacia Ripensis, președintele Partidului Neamului Românesc și unul din coordonatorii Congresului Românilor din Serbia, Predrag Balasevic, și Dusan Prvulovic directorul Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.