Acasă Social Sanatate Actualizări privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor, pe fondul menținerii pericolului de răspândire...

Actualizări privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor, pe fondul menținerii pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic 

DISTRIBUIȚI

152029 – 16102019 –   Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională – USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivat din vaccin, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Papua Noua Guinee și Somalia.

Astfel, persoanele care doresc să călătorească nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre Angola, Benin, Camerun, China, Republica Democratică Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Kenya, Mozambic, Niger,  Nigeria și Republica Central Africană.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în  sub-regiunea lacului Ciad se menține pentru țările învecinate:  Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria și Sudanul de Sud. OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipolio.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.