Acasă Social Sanatate Îngrijorător: vaccinarea copiilor împotriva bolilor grave a scăzut dramatic

Îngrijorător: vaccinarea copiilor împotriva bolilor grave a scăzut dramatic

DISTRIBUIȚI

169320 – 30062023 – În ultimii 8 ani, rata de acoperire cu vaccinuri împotriva unor boli grave a scăzut dramatic în rândul copiilor, în acest moment rata de refuz a vaccinării s-a triplat, iar ezitarea e de cinci ori mai mare.

Potrivit cifrelor oficiale, patru din zece părinți nu i-au adus pe cei mici la cabinetele medicale pentru vaccinare, iar aproape o treime dintre ei au refuzat explicit diferite vaccinuri din schema recomandată. Pe de altă parte, aproape 15% dintre copii au rămas neimunizaţi fiindcă au lipsit vaccinurile.

Anul acesta, campania de vaccinare împotriva gripei va începe, anul acesta, cu compensarea diferenţiată a vaccinurilor. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că, la propunerea comisiei de vaccinologie, se încearcă introducerea, din toamnă, a unei compensări parţiale a vaccinului HPV pentru femei și, ulterior, a tuturor vaccinurilor pentru cei cu boli cronice.

”Cei în vârstă sau cu boli cronice şi gravidele vor primi gratis vaccinul gripal. În premieră, va fi introdusă compensarea pentru alte categorii”, a anunțat Rafila.

Pe listă vor fi introduse ulterior şi alte vaccinuri pentru infecții fatale.

Pe de altă parte, toţi medicii de familie, dar şi pediatrii și neonatologii vor primi un ghid cu informaţii esenţiale despre vaccinare.

Unii medici au fost acuzaţi că propagă informaţii false, dar reclamaţiile împotriva lor ajung greu la comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din România.

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a explicat pentru TVR: ”Sunt cel puţin două situaţii care se judecă. Nu este admisibil ca un medic să răspândească informaţii false pentru că prin asta pune în pericol sănătatea publică. Este rolul legislativului să ne ajute să găsim nişte instrumente care să ne ajute să avem o reacţie mai rapidă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.