Acasă Politic Cum se gândește AEP la PSD

Cum se gândește AEP la PSD

DISTRIBUIȚI

            152045 – 17102019 –  Autoritatea Electorală Permanentă va da posibilitatea PSD să le dea candidaților de la europarlamentare banii băgați în campanie din subvenția primită de partid de la stat. E vorba inclusiv de Rovana Plumb, candidatul PSD care a contribuit cu cea mai mare sumă în această campanie cu 800.000 de lei. Anunță Europa Liberă.

            PSD a trimis săptămâna trecută o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă în care întreabă dacă poate folosi banii din subvenția pe care o încasează pentru a-i rambursa candidaților la europarlamentare. Este vorba de social-democrații care au adus bani de acasă în campanie, dar nu au mai primit rambursarea sumelor cheltuite. În total, PSD a cerut 3.4 milioane de lei.

            AEP a stabilit, în luna august, prin două decizii să nu ramburseze vreun leu celor din PSD pentru europarlamentare din cauza semnăturilor existente pe cererea făcută. PSD nu a putut demonstra ce calitate avea Mircea Drăghici în partid pentru ca semnătura sa să apară pe cererea de rambursare.

            Răspunsul primit acum de PSD de la AEP

            Soluția pe care ar putea să o folosească PSD se leagă de ultimul răspuns primit de la Autoritatea Electorală Permanentă. Social-democrații primesc mână liberă să le dea candidaților banii cheltuiți în campanie din subvenția încasată de partid.

            “Prin modificarea actelor normative pentru campania electorală puteți efectua cheltuieli din subvenția de la stat, se subînțelege că și datoriile restante campaniilor electorale pot fi achitate din aceleași surse de venit”, se precizează în răspunsul primit de PSD și obținut în exclusivitate de Europa Liberă.

            Mai mult, AEP susține în răspunsul trimis acum două zile către PSD, că și PNL a beneficiat de același regim în 2016, “fapt ce conduce la aplicarea actului normative în mod unitar”.

            Trezorierul PSD a cerut AEP noi explicații

            Ștefan Mihu, trezorierul PSD, a cerut însă un nou punct de vedere de la AEP, susținând că răspunsul primit nu poate constitui baza pentru a da candidaților de la europarlamentare banii din subvenție, potrivit unor surse din conducerea PSD.

            Surse citate au declarat pentru Europa Liberă că trezorierul PSD și-a anunțat colegii că nu își va pune semnătura pe un document dacă nu este absolut sigur că acesta respectă prevederile legale. El le-a transmis celor din PSD că dacă îl vor obliga să semneze un astfel de document, își va da demisia din funcția pe care o deține.

            Mihu a ajuns trezorierul PSD la începutul lunii iulie, după ce Dăncilă a fost aleasă președintele partidului la Congresul din 29 iunie. El l-a înlocuit în funcție pe Mircea Drăghici, trezorierul partidului din epoca Dragnea, cel care a fost trimis în judecată de DNA pentru delapidarea și folosirea subvenției în scop personal. Drăghici și-a pierdut funcția de trezorier în Comitetul Executiv organizat pe 5 iunie, la câteva zile după condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

            Mitulețu (AEP): PSD poate plăti datoriile către candidați din subvenție

            Președintele AEP a explicat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Europa Liberă că a existat o corespondență cu Partidul Social Democrat în care s-a comunicat că banii cu care au venit de acasă candidații de la europarlamentare și nu au fost rambursați de Autoritate, pot să fie luați din subvenția acordată partidului. Constantin Mitulețu-Buică a precizat că decizia de oportunitate aparține conducerii PSD, aceasta nefiind o obligație, ci doar o posibilitate legală.

            Europa Liberă: Cei de la PSD susțin că nu știu ce să facă dacă pot plăti din subvenția pe care o primesc contribuțiile cu care au venit candidații la alegerile europarlamentare și pe care AEP nu le-a returnat. Care este soluția sau care este propunerea dumneavoastră?

            Constantin Mitulețu-Buică: Potrivit legislației, după campania electorală se declară trimestrial datoriile de campanie potrivit normelor metodologice. Soluția legală este următoarea: după ce ai declarat sumele la Autoritatea Electorală Permanentă ca datorie de campanie, indiferent care este componența acestora, partidul are la dispoziție temeiul legal prin care poate să-și plătească datoriile de campanie. Oportunitatea acestor plăți fiind la dispoziția conducerii partidului, respectiv președintele partidului și organele statutare care se ocupă de aceste operațiuni financiar contabile. Noi am dat și în trecut răspunsuri și altor partide care primesc subvenție, deci același răspuns l-a primit și PSD ca urmare a datoriilor de campanie, că pot să achite datoriile de campanie electorală.

            După scandalul din Parlamentul European, Agenția Națională de Integritate a decis să înceapă verificarea averii europarlamentarului Rovana Plumb. Aceasta așteaptă decizia AEP, dar și a PSD pentru a explica cum va returna cei 800.000 de lei, împrumut pe care l-a luat înaintea campaniei de la europarlamentare de la o persoană fizică.

Lista celor sin PSD  care nu și-au recuperat banii – 3.4 milioane de lei

Rovana Plumb – 800.000 lei

Chilat Crina – 676.000 lei

Manda Claudiu – 436.195 lei

Intotero Natalia – 200.000 lei

Doina Pană – 100.000 lei

Marius Margarit – 130.000 lei

Dan Nica – 165.000 lei

Emilian Pavel – 127.000 lei

Gabriela Zoană – 105.000 lei

Dragoș Benea – 100.000 lei

Dragoș Pui – 100.000 lei

Victor Negrescu – 60.000 lei

Alexandru Popa – 71.470 lei

Tudor Ciuhodaru – 50.000 lei

Maria Grapini – 1904 lei

Cristea Andi Lucian – 16.000 lei

Mariana Balanica Dragomir – 72.000 lei

Ion Macaveiu – 71.030 lei

Răzvan Popa – 40.000 lei

Alin Pavelescu – 81.000 lei

Roxana Paturca – 30.150 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.