Acasă Politic Gabriela Crețu: UE trebuie să se ocupe de problemele de ansamblu, de...

Gabriela Crețu: UE trebuie să se ocupe de problemele de ansamblu, de inegalitățile sale

DISTRIBUIȚI

151853 – 01102019 –   Președinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, a participat, luni, 30 septembrie, la prima zi a Conferinței interparlamentare despre stabilitate, coordonare economică și guvernanță în Uniunea Europeană. Evenimentul s-a desfășurat la Helsinki, sub auspiciile președinției Finlandei la Consiliul Uniunii Europene. Scopul conferinței este de a aduce împreună cât mai mulți parlamentari ai statelor membre, dar și europarlamentari, pentru a discuta despre aspectele macroeconomice ale Uniunii, despre reglementare și despre dezvoltare sustenabilă.

În intervenția sa din primul panel, senatoarea Gabriela Crețu a făcut trimitere la declarația lui Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, conform căreia ”niciodată uniune economică înainte de uniunea politică”. Președinta Comisiei pentru afaceri europene consideră că rezolvarea problemei financiare nu înseamnă doar crearea de noi reguli și instituții specifice sectorului respectiv, fiind nevoie de un diagnostic al realității, în ansamblul ei.

”Coordonarea economică este necesară, Uniunea Europeană Monetară este necesară, dar nu sunt suficiente și nu sunt destul de eficiente, ca soluții pe termen lung, din cauza a cel puțin trei probleme structurale – capacitate diferită a statelor membre, voință politică diferită a guvernelor în implementarea recomandărilor specifice de ţară și din cauza încercării de a menține echilibrul macroeconomic european (și moneda euro) folosind instrumente microeconomice naționale. Instrumentele naționale ar fi eficiente numai într-o economie omogen dezvoltată și izolată de influența globală, ceea ce nu este cazul”.

De asemenea, dând ca exemplu unele intervenții ale Băncii Centrale Europene, Gabriela Crețu a pus în discuție viziunea asupra politicii integrate și achizițiile de obligațiuni corporative ale BCE de care au beneficiat în principal doar marile companii multinaționale, care își pot permite să emită obligațiuni. Concluzia Gabrielei Crețu a fost că ”UE trebuie să se ocupe de problemele de ansamblu, de inegalitățile sale, construind încredere în acțiunea publică și în decizii politice democratice, nu să se bazeze doar pe inovațiile financiare considerate drept verificate, dar infirmate de realitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.