Acasă Politic Klaus Iohannis: E destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern...

Klaus Iohannis: E destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau în jurul PNL

DISTRIBUIȚI

151986 – 11102019 –  Președintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu partidele parlamentare, că soluția care se prefigurează este a unui guvern PNL sau în jurul PNL. Iohannis a precizat că luni sau cel târziu marți va face desemnarea premierului. Președintele a dat asigurări că nu se vor face tăieri de pensii și salarii.

Vă prezentăm în continuare textul declarației de presă:

Ieri a trecut moțiunea de cenzură și a picat Guvernul Dăncilă, un guvern eșuat și derutat. Și este foarte bine așa, că a trecut moțiunea de cenzură.

Astăzi am convocat prima rundă de consultări cu partidele parlamentare și, ca să încep cu sfârșitul, PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și din dorința românilor. Au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat, adică au chiulit.

Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziție, fiindcă, indiferent dacă vom avea anticipate sau alegeri la termen, va fi un guvern care va fi în funcțiune o perioadă relativ scurtă.

De ce spun că este nevoie să se instaleze urgent un guvern – fiindcă orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România și pentru români.

Vreau să lămuresc un lucru din capul locului. Acest lucru l-am spus tuturor participanților. Eu prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție decât un guvern politic.

Astăzi s-au prezentat partidele și Partidul Național Liberal, care a venit primul, la ora 11:00, la consultări, a spus clar și răspicat – PNL este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil.

Celelalte formațiuni care au venit toate au afirmat că vor sprijini, într-o formă sau alta, o astfel de abordare. Așa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe.

De ce este nevoie urgent de un guvern, în afară de faptul că trebuie înlocuit rapid guvernul interimar Dăncilă – avem nevoie acum, urgent, de un guvern care asigură corectitudinea alegerilor prezidențiale. Este nevoie de guvern care pregătește bugetul pentru anul viitor, pentru 2020. Este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019.

Și, în acest context, este important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat!

Este nevoie de un guvern urgent care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie.

Și aici vreau să fac o afirmație, și știu foarte bine ce spun, cu toată claritatea: nu vor exista tăieri de salarii și pensii! Și spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor și vreau să repet: Nu vor exista tăieri de salarii și pensii!

Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marți, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. În contextul desemnării, să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD! Nu voi desemna pesediști pentru guvernare!

Este în spațiul public o discuție pe care vreau să o lămuresc în această fază: alegerile anticipate. Eu am declarat și ieri, și pot să declar și astăzi – personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidențiale.

Și vreau să explic un pic de ce fac această remarcă. Constituția României nu favorizează alegeri anticipate, aș putea chiar să spun că, în Constituția actuală, prevederea este făcută să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret al unei majorități solide în Parlament. Ca sa fiu mai clar, în Constituție spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de guvern pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu. Este o problemă și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție așezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluție.

Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuție: dacă – repet – dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, atunci acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat, și ar rămâne – atenție! – în funcție până când s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară.

Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză și întru-un haos de nedescris.

Așadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidențiale putem să redeschidem cu toții împreună discuția pe alegeri anticipate.

Vă mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.