Acasă Externe Agenda Europeana Telemeaua de Sibiu, produs cu indicație geografică protejată în UE

Telemeaua de Sibiu, produs cu indicație geografică protejată în UE

DISTRIBUIȚI

  152038 – 16102019 –   Telemeaua de Sibiu a devenit astăzi, 16 octombrie, un produs protejat la nivel european.  Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a produsului în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

            „Telemeaua de Sibiu” este o brânză obținută din lapte de oaie și preparată timp de secole de baci. Telemeaua proaspătă are un gust dulce, dar în același timp ușor sărat, care devine mai intens și suculent atunci brânza se maturează. În fiecare an, un număr mare de festivaluri și sărbători populare legate de creșterea oilor și producția acestui tip de brânză sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene.

            Cu noul ei statut, ,,Telemeaua de Sibiu” se alătură altor peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

            Indicație geografică protejată (IGP)

            Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

            Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

            În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.