Acasă Externe Bosnia și Herțegovina – Grad ridicat de poluare atmosferică

Bosnia și Herțegovina – Grad ridicat de poluare atmosferică

DISTRIBUIȚI

153201 – 30012020 –    Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bosnia și Herțegovina că, potrivit datelor transmise de autoritățile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menține la un nivel foarte ridicat, valorile maxime admise de OMS fiind depășite în mod constant, de 10 până la 22 de ori. Se mențin în vigoare măsurile de limitare a activităților economice în Cantonul Sarajevo (interdicția de tranzitare a orașului pe axul principal Baščaršija – Nedžarići, pentru vehiculele care depășesc 3.5 tone și interdicția accesului autovehiculelor cu norme de poluare de la EURO 2 sau mai poluante, în municipalitățile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo and Ilidža).

Complementar, guvernul Cantonului Sarajevo și Institutul local de Sănătate Publică recomandă ferm evitarea, pe cât posibil, a ieșirii în aer liber, având în vedere că nici în perioada următoare nu se preconizează modificări ale condițiilor meteorologice care să reducă semnificativ nivelul de poluare.

Ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele orașe din zonă, sunt: – Sarajevo – 355 µg/m³, ”periculos”, Lukavac – 251 µg/m³, ”foarte nesănătos”, Ilijaš – 403 µg/m³, ”periculos”, Zenica – 227 µg/m³, ”foarte nesănătos”, Jajce – 171 µg/m³, ”nesănătos”, Prijedor – 159 µg/m³, ”nesănătos”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 și +38733214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bosnia și Herțegovina: +38761428354.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.