Acasă Social Aparare 82 de militari români ai Marinei la COVIDEX în Mediterana

82 de militari români ai Marinei la COVIDEX în Mediterana

DISTRIBUIȚI

 153899 – 25032020 – Un grup de 82 de marinari militari români a participat la COVIDEX, un exerciţiu desfăşurat în Marea Mediterană, care a testat acţiunea echipajelor în situaţia apariţiei unui caz real de infectare cu noul coronavirus la bordul unei nave militare.

Totodată, s-a testat și punerea în aplicare a procedurilor stabilite la nivelul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM) pentru acest context, informează Statul Major al Forţelor Navale Române.

Cei 82 de marinari se află în Marea Mediterană pentru a asigura comanda grupării navale NATO de luptă contra minelor (Standing NATO Mines Countermeasures Group nr. 2 – SNMCMG-2). Până în prezent, echipajul navei militare ”Viceamiral Constantin Bălescu” a parcurs, în zece săptămâni de la plecarea din Constanţa, peste 5.500 de mile marine.

Potrivit Forţelor Navale Române, ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii COVID-19, s-a făcut planificarea de la distanţă a tuturor serialelor ce urmau a fi desfăşurate pe mare, folosindu-se tehnologia avansată a sistemelor de comunicaţii instalate la bordul navei româneşti care asigură comanda grupării SNMCMG-2.

Având ca obiectiv demonstrarea solidarităţii României şi a partenerilor NATO, puitorul de mine ”Constantin Bălescu” şi vânătorul de mine german FGS ”Fulda”, din gruparea navală SNMCMG-2, au executat manevre şi evoluţii navale cu fregatele din gruparea navală SNMG-2, ”TCG Salihreis” (Turcia), ITS ”Fasan” (Italia), HMCS ”Fredericton” (Canada) şi FGS ”Mecklenburg-Vorpommern” (Germania).

Cele două grupări navale NATO au desfăşurat şi alte exerciţii comune în care au exersat modalităţile de acţiune pentru diferite scenarii. Navele SNMCMG-2 au asigurat navigaţia în siguranţă, pe un canal dragat, pentru fregatele SNMG-2, în timp ce navele SNMG-2 au garantat protecţia partenerilor împotriva unui atac aerian, naval sau submarin.

Asigurarea libertăţii navigaţiei grupării navale SNMCMG-2, condusă de căpitan-comandorul Valentin Vlad, a fost realizată cu sprijinul elicopterului fregatei canadiene ”HMCS Fredericton”, care a fost gata de acţiune pentru respingerea unui atac inamic, conform procedurilor NATO pentru lupta asimetrică, anunță Agerpres.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.