Acasă Uncategorized Capul de dac de la Piața de Flori din București…

Capul de dac de la Piața de Flori din București…

George V. Grigore

DISTRIBUIȚI

  153872 – 24032020 – Nevoia de identitate și adevăr istoric cere din partea noastră răbdare și înțelegere. Cu răbdare am fost bine ”dotați” așteptând cam 2000 de ani spre a vedea în sfârșit în tezaurul statuar al țării apariția statuilor de daci, strămoșii noștri direcți. La capitolul înțelegere nu stăm încă așa de bine. Dacă apariția statuii nobilului dac de pe Bulevardul Dacia, replică a unei statui antice romane care reprezintă un nobil dac, al cărei original se găseşte în Grădinile Boboli din Florenţa (Italia), a avut girul Academiei Române, proiectul celei de a doua statui (sau de fapt chiar prima) a avut aprobare din partea Primăriei Sectorului 5.

Proiectul de realizare a statuii amplasate pe Bulevardul Dacia aparține Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană, în colaborare cu istoricul Leonard Velcescu. Statuia, care ar putea fi chiar o reprezentare a Regelui Decebal, poate fi văzută pe Bulevardul Dacia, între Piaţa Romană și Calea Victoriei și are 2,30 metri, este o reproducere 3D, cu un grad de fidelitate de aproape sută la sută după cea originală.

A fost realizată la o galerie de artă din Florența, fiind plătită cu 200.000 de euro, sumă adunată prin colectă publică (prețul e corespunzător unei replici).

Cel de al doilea monument al unui dac  – ”Dacul de la Piața de Flori” – (doar cap?) a apărut în Sectorul 5 din București (Calea Rahovei nr. 165) și a fost inaugurat pe 23 ianuarie 2019, la intersecția dintre Calea Rahovei și str. Uranus. Fiind turnată în bronz, statuia a fost realizată de sculptorul Alexandru Papuc. Propus la început ca un ansamblu sculptural, în final a ajuns doar ce se vede. Pe placa de bronz, spre a nu exista nici o confuzie din partea privitorilor, scrie simplu și clar ”Dac”. A fost inaugurat cu ocazia Centenarului Marii Uniri, având valoarea de 249.000 lei. Ce legătură are capul de dac cu Centenarul Marii Uniri, sau cu George Coșbuc (în apropiere fiind Piața cu același nume), sau cu ”Piața de flori”, sau cu Calea Rahovei, sau chiar cu strada Uranus?

Justificarea primăriei ar fi că ”istoria Sectorului 5 este strâns legată de vatra străveche a Bucureștiului”. ”Astfel, conform vestigiilor arheologice descoperite aici, au fost identificate așezări omenești încă din perioada paleoliticului. Sectorul 5 – ca parte din cea mai veche zonă a Bucureștiului – este strâns legat de formarea poporului român, al cărui simbol este Dacul. Amplasarea unei statui cu acest simbol pe raza Sectorului 5 ar materializa legătura profundă a Sectorului nostru cu istoria, cu formarea poporului român, conștientizând, în rândul cetățenilor, apartenența la civilizațiile și aspirațiile din prezent”.

Acest dac face parte din proiectul de amplasare a trei statui pe raza Sectorului 5 – un războinic dac, Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu -, dar și o fântână cu apă potabilă dedicată Mariei Tănase (pe care nu o pot afla în sectorul 5), toate dedicate… Centenarului Marii Uniri.

Să bem o cană cu apă din Fântânile Unirii și să mai reflectăm o dată la cele întâmplate, cu răbdare… Un ”Dac” la Piața de Flori… Surse: promptmedia.ro; simplybucharest.ro; ziare.com; g4media.ro; faceboock.com (Bucureștiul Enervant)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.