Acasă Cultura/Media Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) invită politicienii și jurnaliștii la responsabilitate atunci...

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) invită politicienii și jurnaliștii la responsabilitate atunci când vorbesc despre COVID-19

DISTRIBUIȚI

153658  – 10032020 – Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) regretă lipsa unui răspuns coordonat în domeniul sănătății în legătură cu epidemia provocată de COVID-19. EFJ invită factorii de decizie europeni, atât de la nivel european. cât și național, să facă recomandări clare în coordonare cu toate părțile interesate relevante.

”Jurnaliștii trebuie să fie capabili să furnizeze informații factuale și recomandări clare cetățenilor care sunt din ce în ce mai iritați de inflația informațiilor din jurul COVID-19. Ei au datoria de a combate dezinformarea cu privire la coronavirus. Jurnaliștii au responsabilitatea de a da cuvântul experților, specialiștilor calificați să comenteze astfel de probleme sensibile”, se arată într-un comunicat al Federației Europene a Jurnaliștilor.

EFJ se alătură IFJ cerând presei să relateze în mod responsabil și să evite crearea de panică nejustificată sau să disemineze comentarii discriminatorii și rasiste.

”Credem că rolul mass-media și al jurnaliștilor este de a oferi cetățenilor știri verificate și precise, și de a evita senzaționalismul care ar putea duce la panică și frică”, se mai arată în comunicat.

Carta globală de etică a jurnaliștilor IFJ este o excelentă referință în astfel de momente de incertitudine. Jurnaliștii și mass-media trebuie să raporteze despre fapte și surse științifice fiabile, evitând speculațiile. Ar trebui evitat un vocabular care să inducă teamă care ar putea crea o stare de alarmă care nu corespunde realității. Jurnaliștii ar trebui să fie, de asemenea, deosebit de atenți la confidențialitatea persoanelor afectate.

În consecință, EFJ solicită autorităților publice și instituțiilor medicale să furnizeze informații în timp util și transparente, astfel încât jurnaliștii și publicul să aibă acces la toate informațiile relevante. EFJ solicită, de asemenea, angajatorilor din media să evalueze permanent riscurile la care sunt expuși jurnaliștii în timpul exercitări profesiei, atât din exterior, cât și din interiorul redacțiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.