Acasă Externe Agenda Europeana România se alătura acțiunilor UE de sprijin consistent și coordonat pentru țările...

România se alătura acțiunilor UE de sprijin consistent și coordonat pentru țările vulnerabile din afara spațiului comunitar în combaterea pandemiei COVID-19

DISTRIBUIȚI

154192 – 09042020 Demnitarii europeni au avut discuții aprofundate cu privire la necesitatea coordonării eforturilor de asistență la nivelul UE pentru formularea unui răspuns rapid, adecvat și solidar la provocările multiple pe care le întâmpină statele în curs de dezvoltare și cele slab dezvoltate de pe glob în gestionarea pandemiei COVID-19. Intervențiile miniștrilor au reliefat susținerea statelor membre pentru inițiativa Team Europe a Comisiei, care constituie contribuția UE la Planul Global Umanitar de răspuns coordonat al ONU, precum și la apelul actorilor cu relevanță globală de coordonare a eforturilor internaționale de asistență pentru țările afectate de criza sanitară.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat susținerea României pentru inițiativa Team Europe și a salutat Comunicarea comună ”Răspunsul Global al Uniunii Europene la COVID-19”, publicată la 7 aprilie. A prezentat decizia țării noastre de a se alătura acțiunilor UE de sprijin consistent și coordonat pentru țările vulnerabile din afara spațiului comunitar în combaterea pandemiei COVID-19 și a pledat pentru o strânsă coordonare cu ONU, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană de Asistență pentru Dezvoltare, alți actori relevanți, în vederea reconfigurării pachetelor de asistență către domeniul medical și pentru limitarea impactului economico-social al pandemiei în statele partenere.

În privința statelor beneficiare, secretarul de stat a reliefat prioritatea pe care România o acordă unei distribuții geografice echitabile a pachetelor Team Europe și, din această perspectivă, a importanței concentrării eforturilor europene de asistență în zonele aflate în vecinătatea UE. În context, a subliniat dorința României de susținere activă a statelor partenere din Parteneriatul Estic, Balcanii de Vest și din vecinătatea sudică, cu precădere din Africa.

Secretarul de stat a evidențiat că, pentru a răspunde apelului UE, România și-a reconfigurat 55% din proiectele de asistență și umanitare aferente anului 2020, gestionate de MAE și Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid), acordând prioritate următoarelor dimensiuni: consolidarea capacității instituționale a sistemelor de sănătate din statele recipiente, asigurarea securității alimentare și a unui management durabil al apei, combaterea știrilor false în contextul pandemiei. A arătat că exercițiul de re-evaluare a proiectelor ODA planificate pentru anul 2020 va continua, o atenție prioritară urmând a fi acordată țărilor partenere vulnerabile în care sistemele de sănătate sunt depășite. În acest mod, România răspunde și recomandărilor recente ale OCDE de a-și proteja angajamentele deja asumate pe linia asistenței pentru dezvoltare, cu reorientarea acestora către sistemele de sănătate și cetățenii vulnerabili din statele recipiente.

Secretarul de stat Gîtman a arătat că, pe fondul resurselor limitate de care România dispune în prezent pentru asistența pentru dezvoltare, eforturile MAE și RoAid se îndreaptă către atragerea sectorului privat și a organizațiilor neguvernamentale în proiecte dedicate combaterii pandemiei în statele din vecinătatea UE. În egală măsură, a arătat că România promovează coordonarea cu parteneri care dispun de expertiză și resurse financiare superioare pentru gestionarea crizei provocate de pandemia COVID-19, precum agențiile de profil din statele membre UE, Japonia, Coreea de Sud, SUA și alți actori relevanți la nivel internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.