Acasă Externe Șeful diplomației române și omologul său estonian au evaluat perspectivele cooperării în...

Șeful diplomației române și omologul său estonian au evaluat perspectivele cooperării în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M)

DISTRIBUIȚI

154427 – 27042020 – Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut luni o convorbire telefonică cu omologul eston, Urmas Reinsalu, în cadrul căreia șeful diplomației estone l-a invitat pe oficialul român să participe și să ia cuvântul în cadrul unei sesiuni informale a Consiliului de Securitate ONU (prezidat în luna mai de Estonia, ca membru nepermanent al Consiliului), care va fi organizată online la data de 8 mai, pe tema marcării aniversării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Invitația a fost acceptată de ministrul Bogdan Aurescu, anunță MAE.

Convorbirea a prilejuit un schimb de vederi asupra situației generate de pandemia COVID-19 la nivelul celor două țări, cei doi miniștri exprimând disponibilitatea pentru susținere reciprocă și cooperare pentru gestionarea provocărilor actuale, este precizat în comunicat.

Potrivit sursei mai sus amintite, au fost trecute în revistă inclusiv planurile de acțiune avute în vedere de cele două state pentru ieșirea din criză și relaxarea măsurilor restrictive.

De asemenea, în cadrul convorbirii cei doi oficiali și-au exprimat disponibilitatea pentru susținere reciprocă și pentru gestionarea eficientă a provocărilor generate de pandemia COVID-19 la nivelul celor două țări.

Ministrul eston a adresat mulțumiri autorităților române pentru cooperarea foarte bună cu Estonia în această perioadă și solidaritatea demonstrată de România pe durata crizei COVID-19, inclusiv în ceea ce privește exceptarea de la aplicarea unor măsuri restrictive pentru exporturi punctuale de medicamente destinate Estoniei, mai precizează sursa citată.

Cei doi miniștri au exprimat, totodată, satisfacția față de nivelul relațiilor bilaterale, caracterizate printr-un dialog dinamic și printr-o cooperare consolidată în diverse sectoare.

Discuţiile au prilejuit, totodată, o evaluare asupra perspectivelor cooperării în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), inclusiv în contextul găzduirii, de către Estonia, a următorului summit. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat decizia Estoniei de a se alătura Fondului de Investiţii al Iniţiativei şi a dat asigurări că ţara noastră va rămâne implicată în cooperarea în acest format, ”pentru valorificarea deplină a potenţialului I3M, fiind disponibilă să ofere în continuare sprijin şi expertiză în buna organizare a următorului summit, inclusiv în baza bunelor practici şi a lecţiilor învăţate cu prilejul găzduirii, cu succes, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, a Summit-ului şi a Forumului de Afaceri din septembrie 2018”, se mai arată în comunicatul MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.