Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele participante la Inițiativa...

Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele participante la Inițiativa celor Trei Mări

DISTRIBUIȚI

 155405 – 01072020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marți, 30 iunie 2020, prin sistem video-conferință, la reuniunea miniștrilor de Externe din cele 12 state participante la Inițiativa celor Trei Mări (I3M), organizată de Estonia, care va găzdui la Tallinn, în luna octombrie, al cincilea Summit al I3M.

La reuniune au mai participat, în calitate de invitați, adjunctul secretarului de Stat al SUA Stephen Biegun și secretarul de Stat din MAE german, Miguel Berger, precum și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid.

Reuniunea a prilejuit un dialog substanțial cu privire la intensificarea cooperării interguvernamentale în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, element cheie pentru implementarea proiectelor de interconectare regională. Dezbaterea a vizat și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, ale cărui baze au fost puse la Summit-ul din 2018 de la București, un instrument fundamental care are ca obiectiv finanțarea proiectelor de interconectare din regiunea celor Trei Mări.

Șeful diplomației române a arătat că realizarea proiectelor prioritare de interconectare ale I3M din domeniul conectivității în sfera transporturilor, energiei sau digitalului ar putea oferi un sprijin important redresării economice post-pandemie. Din această perspectivă, continuarea implementării unor proiecte majore de conectivitate regională va avea, totodată, un impact pozitiv semnificativ asupra creșterii economice și asupra pieței muncii din Europa Centrală și de Est.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat demersurile Estoniei pentru pregătirea celui de-al cincilea Summit al Inițiativei și celei de-a treia ediții a Forumului de Afaceri I3M. În acest context, a subliniat sprijinul deplin al României pentru substanța și succesul evenimentelor găzduite de Estonia în luna octombrie, pe linia consolidării rezultatelor Summit-ului și Forumului de Afaceri I3M din 2018, de la București, găzduit cu succes de Președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Bogdan Aurescu a precizat că țara noastră rămâne implicată activ în dezvoltarea I3M, Președintele României și Guvernul conlucrând pentru valorificarea deplină a potențialului acestei platforme și pentru implementarea proiectelor și a obiectivelor Inițiativei, inclusiv la nivelul unui grup de lucru interinstituțional coordonat la nivel de vice-prim-ministru.

Totodată, șeful diplomației române s-a referit și la importanța consolidării parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, esențial pentru securitatea și prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului, I3M reprezentând un instrument concret de aprofundare a cooperării în acest sens, un exemplu pozitiv de cooperare transatlantică. De asemenea, a exprimat aprecierea României pentru interesul și sprijinul puternice ale Germaniei pentru I3M, care a participat la Inițiativă începând cu Summit-ul de la București.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat rolul potențial al Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, la care participă ca fondatori Banca Poloneză de Dezvoltare și Eximbank din România, în finanțarea unor proiecte de interconectare în regiune, complementar cu utilizarea de fonduri guvernamentale ori private, europene sau americane. În context, a menționat importanța implicării în Fond și a altor bănci de profil din regiune, precum și a instituțiilor financiare europene și internaționale, alături de investitori privați.

La finalul reuniunii ministeriale, ministrul Bogdan Aurescu a participat, împreună cu miniștrii Afacerilor Externe eston și polonez, la o sesiune publică, cu întrebări și răspunsuri din partea presei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.