Acasă Anchete Anchetă DIICOT extinsă în Austria și Marea Britanie într-un dosar de trafic...

Anchetă DIICOT extinsă în Austria și Marea Britanie într-un dosar de trafic de persoane

DISTRIBUIȚI
154594 – 13052020 – Procurorii DIICOT și polițiștii judiciari au percheziționat astăzi 16 adrese, într-o acțiune de destructurare a unui grup infracțional organizat specializat în trafic de persoane, trafic de minori, trafic de migranți, proxenetism, contrabandă, șantaj, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, dare de mită și divulgarea informațiilor secret de serviciu.  

Concomitent cu perchezițiile din România, în baza unor ordine europene de anchetă transmise de procurorii DIICOT autorităților judiciare competente, au fost percheziționate și 2 adrese din Viena (Austria) și o percheziție în Huddersfield (Marea Britanie).

Există suspiciunea rezonabilă că, în 2012, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat cu ramificații în Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveția și Turcia.

Potrivit anchetatorilor, prin metoda loverboy, liderul grupării recruta tinere din medii defavorizate,  pe care le determina să se prostitueze pe teritoriul mai multor state europene, lăsându-le în grija legăturilor infracționale dezvoltate de-a lungul timpului, în vederea obținerii de sume mari de bani.

Femeilor le era indusă ideea că produc bani din prostituție ca urmare a ajutorului acordat de el, neputând altfel practica această activitate, în același timp fiind sigura modalitate prin care pot obține sume de mari de bani într-un timp scurt.

În cazul în care tinerele nu le înmânau traficanților banii sau dacă sumele nu se ridicau la nivelul așteptărilor lor ori dacă tinerele exploatate refuzau să se prostitueze, acestea erau constrânse psihic sau fizic. Dacă încercau să anunțe poliția în legătură cu situația în care se aflau, femeile erau amenințate direct sau prin intermediul rețelelor sociale cu aplicarea de corecții fizice victimelor sau membrilor familiei acestora, fie procedau efectiv la agresarea lor fizică.

Potrivit IGPR, gradul de cruzime al membrilor grupării rezultă și din obligarea tinerelor exploatate la practicarea prostituției și atunci când acestea erau gravide și agresarea lor fizică, fără a ține cont de starea de graviditate.

Toate aceste manifestări de violență verbală și fizică au fost de natură a  induce o stare de temere evidentă pentru tinerele exploatate.

Totodată, membrii grupării sunt bănuiți că ar fi tranzacționat între ei victimele, cu sume între 5.000 și 8.000 de euro.

De multe ori pentru a tranșa anumite divergențe legate de astfel de tranzacții membrii grupării apelau la forme de justiție paralelă, realizate în interiorul grupării, prin care se stabileau regulile pe care trebuiau să le respecte cei implicați în aceste așa zise litigii.

În cazul unei tinere, originară din Republica Moldova și care nu îndeplinea condițiile legale pentru a circula în Spațiul Schengen, membrii grupării ar fi încercat, în cursul lunii iulie 2019, scoaterea frauduloasă din România prin folosirea unei cărți de identitate originală aparținând unei cetățene românce, cu trăsături asemănătoare, care declarase documentul pierdut.

Pentru justificarea veniturilor, liderul grupării și membrii familiei sale administrau o întreprindere familială sub paravanul căreia s-ar fi realizat și activități infracționale din sfera contrabandei calificate cu aur achiziționat din Turcia.

De asemenea, un alt membru al grupării, care acționa pe teritoriul Marii Britanii, este bănuit că a încercat introducerea în circuitul financiar bancar a mai multor bancnote de 20 de lire sterline falsificate.

În urma cercetărilor au rezultat indicii că, de la data inițierii activităților infracționale și până în prezent, membrii grupării ar fi obținut un profit ilicit de aproximativ 1.115.000 de euro.

Banii obținuți în străinătate de la persoanele exploatate prin obligarea la practicarea prostituției erau transferate în România prin intermediul unor interpuși care aveau rolul de a-i introduce în circuitul financiar licit.

În urma perchezițiilor din România au fost ridicate și indisponibilizare sumele de 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, precum și 8 autoturisme de lux, o autoutilitară și 6 ceasuri.  De asemenea, au fost depistate 4 pistoale cu muniție cu bilă și gaz, o pușcă cu aer comprimat – calibru 5,5, 23 de cartușe, 2 cutii de  muniție cu bile metalice, 2 macete, o sabie tip samurai, mai multe cuțite, 12 bancnote din cupiura 20 de lire sterline susceptibile a fi contrafăcute, aproximativ 2 grame de fragmente vegetale uscate de culoare verde oliv, bijuterii din aur, 57 de parfumuri și articole vestimentare susceptibile a fi contrafăcute, 19 telefoane mobile, 20 de cartele SIM, 5 laptopuri, 3 tablete, chitanțe pentru transferuri bancare, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

La percheziția din Marea Britanie au fost identificate 2 din femeile exploatate de membrii grupării, mai multe telefoane mobile și medii de stocare. În urma activității derulate de autoritățile judiciare din Marea Britanie, au fost identificați și arestați 2 membrii ai grupării, care au fost depistați la adresa percheziționată.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi audiate 15 persoane.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Giurgiu și al luptătorilor din cadrul BSIJ ,,Vlad Țepeș”. Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală şi de prezumţia de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »