Acasă Politic Cetățenii trebuie să aibă acces la informațiile pe care le dețin instituțiile...

Cetățenii trebuie să aibă acces la informațiile pe care le dețin instituțiile publice despre ei

DISTRIBUIȚI

154691 – 20052020 – Senatorul USR Nicu Fălcoi a depus un proiect de lege prin care autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să furnizeze informațiile pe care le dețin în legătură cu persoana fizică care le solicită. Autoritățile ar urma să aibă la dispoziție, în funcție de complexitatea datelor solicitate, până la 30 de zile pentru a răspunde în scris persoanei care solicită informațiile.

Potrivit proiectului de lege, în categoria informațiilor de interes personal ce pot fi solicitate intră istoricul locurilor de muncă aflate în evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă, evidența tuturor vehiculelor personale înregistrate la RAR și evidența tuturor imobilelor deținute de o persoană în țară la ANCPI.

Proiectul de lege face posibilă trimiterea informațiilor personale cerute de către solicitanți fie prin poșta tradițională sau electronică, fie ridicate prin mandatar.

Odată adoptată de Parlament, legea va duce la debirocratizarea și responsabilizarea instituțiilor publice față de cetățean, la echilibrarea raportului dintre administrația publică și acesta, prin stabilirea unui cadru legal prin care orice persoană fizică poate primi informații cu caracter personal pe care le solicită de la instituțiile publice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.