Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Ilfov/”Școală meserie viitor” – webinar pe tema învățământului dual

Ilfov/”Școală meserie viitor” – webinar pe tema învățământului dual

DISTRIBUIȚI

154911 – 05062020 – ”Școală meserie viitor” este un proiect de școală profesională în sistem dual în județul Ilfov. Proiectul este inițiat de Consiliul Județean Ilfov cu sprijinul Camerei de Comerț Româno-Germane. Despre învățământ dual au discutat în direct pe facebook Marian Petrache – președintele CJ Ilfov, Remus Trandafir – directorul Direcției Management Programe de Dezvoltare din CJ Ilfov, Sebastian Metz – directorul general al Camerei de Comert Româno-Germane și Oana Năstase – trainer de cariere Camera de Comerț Româno-Germană .

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: “Este foarte important să fii bun în ceea ce faci. Noi ne dorim să avem în județ oameni superspecializați și cu salarii mari. Vrem ca pe teritoriul Ilfovului să fie cât mai multă industrie pentru că numai așa putem vorbi despre dezvoltare. Iar, pentru asta, este nevoie de noi generații de specialiști și experți, adică de voi. Vă îndemn să alegeți învățământul dual! Este pentru acei copii care au alte aptitudini decât cele teoretice, copii care învață o meserie și la 17 ani pot ajunge să aibă și o calificare și un salariu motivant”.

Învățământul dual este o formă de învățământ dedicată absolvenților de gimnaziu, organizată doar în parteneriat cu operatori economici. Cursurile durează trei ani, timp în care companiile susțin clasele create: asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională. Elevii fac 20% practică și 80% teorie în primul an de studiu și ajung ca, în ultimul an, să facă 75% practică și 25% teorie.

Învățământul profesional dual este de origine germană. Printre cei care au urmat astfel de  cursuri se numără și Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comerț Româno-Germane. Sebastian Metz: ”Eu nu vorbesc din teorie. Am făcut doi ani de dual în Hamburg pentru calificarea de agent bancar, după care am urmat studiile universitare. Tot ce am învățat atunci încă folosesc. Mă urmărește toată viața. Vă recomand formarea profesională, pentru că este un lucru pe care nu ni-l poate lua nimeni.”

Consiliul Județean este promotorul învățământului dual în județul Ilfov. Pentru implementarea sistemului, CJ Ilfov a apelat la experiența germană și a semnat un contract de consultanță cu AHK – Camera de Comerț Româno-Germană.

Oana Nastasă, trainer de cariere Camera de Comerț Româno-Germană: ”Elevii care vor să se înscrie în învățământul dual trebuie să fie absolvenți de opt clase și să aibă până în 23 de ani. Avantajele sunt: bursă de cel puțin 400 de lei lunar, bonusuri pentru elevii merituoși, transport și masă asigurate. După absolvire, au șanse mari de angajare acolo unde au făcut practică”.

Din anul școlar 2019-2020 există învatământ dual și în Ilfov, la Brănești și la Buftea. Din toamnă se vor înființa noi clase de învățământ profesional dual la Brănești, Ciorogârla, Dragomirești Vale și Voluntari.

Aceasta a fost a doua discuție online din cadrul Webinariilor CJ Ilfov. Următorul webinar va avea loc săptămâna viitoare. Specialiștii Consiliului Județean Ilfov vor discuta despre accesarea fondurilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.