Acasă Politic Conferința internațională dedicată răspunsului digital la pandemia COVID-19

Conferința internațională dedicată răspunsului digital la pandemia COVID-19

DISTRIBUIȚI

 155428 – 02072020 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat la o videoconferință internațională dedicată răspunsului digital la pandemia de COVID-19, alături de miniștri ai afacerilor externe sau ai comunicațiilor din 60 de state de pe cinci continente.

Reuniunea a fost inițiată de Estonia și Singapore, țări cu experiență recunoscută în domeniul e-guvernării, cu scopul de a dezbate perspectivele concrete de reducere a decalajelor digitale și de consolidare a coeziunii globale în contextul pandemiei, prin utilizarea unor soluții inovatoare și flexibile. Discuțiile au vizat rolul tehnologiei digitale în stimularea redresării economice și depășirea fracturilor sociale, atât în plan național, cât și în plan european și global, prin găsirea de soluții multilaterale.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat importanța digitalizării pentru depășirea cât mai eficientă și rapidă a situațiilor de criză, precum și necesitatea de dezvoltare a serviciilor digitale în administrația publică și, în paralel, a competențelor în tehnologia informației ale cetățenilor și obiectivele specifice ale României în domeniu.

„Pandemia a întrerupt numeroase procese, dar în mod cert a accelerat digitalizarea, care este o prioritate pentru UE, inclusiv pentru Guvernul României. Acesta este motivul pentru care România este un membru activ inclusiv în cadrul unor platforme regionale precum Inițiativa celor Trei Mări, care promovează reducerea decalajului de conectivitate, inclusiv cel digital. (…). Transformarea digitală a României urmărește debirocratizarea, consolidarea rezilienței noastre și creșterea  atractivității pentru investitorii străini. De asemenea, cetățenii vor fi, astfel, mai satisfăcuți de serviciile publice, ceea ce va contribui la consolidarea contractului social pe care se întemeiază democrația”, a subliniat în cadrul conferinței ministrul Bogdan Aurescu.

În cadrul conferinței a fost lansată o declarație globală privind răspunsul digital la pandemia de COVID-19 (https://vm.ee/sites/default/files/Estonia_for_UN/Rasmus/close_the_digital_divides.pdf), la care s-a alăturat și România. Aceasta prevede consolidarea rapidă a capabilităților digitale din sistemele de sănătate, asigurarea unui spațiu digital mai sigur, construirea unor sisteme moderne de e-guvernare, furnizarea unor posibilități de conectare la costuri rezonabile în orice zonă de pe glob, protejarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, libertatea internetului, stimularea comerțului online, îmbunătățirea competențelor și nivelului de alfabetizare digitale, precum și reorientarea resurselor financiare pentru sprijinirea transformării digitale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.