Acasă Social 12 august, Ziua Internațională ONU a Tineretului

12 august, Ziua Internațională ONU a Tineretului

DISTRIBUIȚI

 156005 – 12082020 –  Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea a Zilei Internaționale ONU a Tineretului, dedicată tinerilor ca parteneri esenţiali pentru schimbare. De asemenea, Ziua Internațională ONU a Tineretului reprezintă o oportunitate de conştientizare a provocărilor cu care se confruntă tinerii din întreaga lume. Tema din acest an a zilei aniversare „Angajamentul Tinerilor pentru Acțiune Globală” (Youth Engagement for Global Action”) urmărește identificarea modalităților prin care favorizarea implicării tinerilor la nivel local, național și global contribuie la consolidarea proceselor și instituțiilor multilaterale.

Una dintre prioritățile activității diplomatice a României în cadrul ONU o constituie întărirea rolului tinerilor în cadrul societății și sprijinirea acestora să devină vectori ai schimbării, iar una dintre prioritățile Președinției actuale a României la Comunitatea Democrațiilor vizează întărirea rolului tinerilor în procesele democratice. În acest sens, sub egida Președinției române, în perioada 23-24 iulie 2020, s-a desfășurat Forumul Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor, cu tema Interconectarea tinerilor lideri din țările democratice.

Un alt element de substanță prin care MAE susține interesele și obiectivele tineretului la nivel internațional îl reprezintă „Programul Delegat de Tineret la ONU”, care a debutat în România în 2006, sub egida Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Tineretului și Sportului, țara noastră fiind unul dintre cele aproximativ 30 de state membre ONU care susțin această inițiativă. Scopul programului este de a antrena tinerii cu potențial, cu vârste între 18-25 ani, în activitatea celui mai mare for decizional global și de a-i mobiliza în activitățile de tineret din țară. Programul urmărește reprezentarea publică a intereselor tinerilor români la nivel internațional.

Tot pe linia angajării problematicii tineretului se numără încheierea, de către MAE român, a unui Protocol de colaborare cu Asociaţia Tineretul ONU din România, care a fost înfiinţată în 2009. Aceasta numără 60 de membri în Bucureşti şi 150 la nivel naţional şi promovează valorile şi activităţile ONU în rândul tinerilor români, fiind membră a Rețelei Asociația Tineretului ONU. În perioada 2009 – 2020, MAE și Asociaţia Tineretul ONU din România au realizat o serie de acțiuni în cooperare, proiectul cel mai consistent constând în organizarea conferinţelor anuale Bucharest International Student Model United Nations / BISMUN.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat, în 1999, data de 12 august în vederea marcării Zilei Internaţionale a Tineretului, prin Rezoluția 54/120, ca urmare a recomandării Conferinței Mondiale a Miniștrilor responsabili pentru Tineret de la Lisabona (8-12 august 1998). Fiecare ediție a Zilei Internaționale a Tineretului are o temă distinctă, având menirea să readucă problemele tineretului în atenția comunității internaționale și să sublinieze potențialul tinerilor în societate.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.