Acasă Externe Bogdan Aurescu la cea de-a 27-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE

Bogdan Aurescu la cea de-a 27-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE

DISTRIBUIȚI

 157423 – 04122020 – Externe Bogdan Aurescu a participat joi, 3 decembrie 2020, la cea de-a 27-a sesiune a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), organizată de Albania, în calitate de Președinție-în-Exercițiu (PiE) a OSCE, în sistem videoconferință.

Reuniunea Consiliului Ministerial a oferit posibilitatea abordării principalelor evoluții pe cele trei dimensiuni – politico-militară, economică și de mediu, respectiv umană –  ale OSCE.

În intervenția sa, șeful diplomației române a reafirmat angajamentul României față de apărarea și protejarea principiilor și valorilor Actului Final de la Helsinki și ale Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă, documente care stau la baza OSCE. A subliniat, totodată, rolul esențial al Organizației în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, care continuă să reprezinte o provocare pentru stabilitatea și securitatea europeană și care trebuie să beneficieze de o atenție reînnoită la nivelul organizațiilor internaționale.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, importanța respectării depline a mandatului misiunilor de monitorizare de pe teren. În acest context, șeful diplomației române a menționat sprijinul României pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în cadrul formatului 5+2, pe baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute și fără afectarea parcursului său european.

În discursul său, ministrul român a abordat și alte dosare prioritare pentru România, precum conflictul din Ucraina, în vederea identificării unei soluții pașnice, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale în cadrul frontierelor internațional recunoscute ale Ucrainei. De asemenea, șeful diplomației române a exprimat sprijinul pentru identificarea unei soluții durabile, în cadrul formatului recunoscut internațional (Grupul de la Minsk al OSCE), în cazul conflictului din Nagorno-Karabah. Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat, totodată, sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute și continuarea negocierilor în cadrul Discuțiilor Internaționale de la Geneva.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea față de situația în continuă degradare din Belarus și a făcut apel la încetarea abuzurilor autorităților acestui stat în ceea ce privește drepturile omului.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea implementării depline a angajamentelor asumate prin regimul de control al armamentelor convenționale în Europa și a pledat pentru modernizarea Documentului de la Viena și continuarea procesului Dialogului Structurat, fără rezultate predeterminate, în conformitate cu mandatul stabilit la Hamburg în 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.