Acasă Cultura/Media Expoziția „Fragment. Experiența restaurării”, la Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția „Fragment. Experiența restaurării”, la Muzeul Național de Istorie a României

DISTRIBUIȚI

157649 – 21122020 – Muzeul Naţional de Istorie a României anunță deschiderea expoziției temporare „Fragment. Experiența restaurării”, începând cu data de 23 decembrie 2020, la sediul din Calea Victoriei nr.12, București. Expoziția va fi disponibilă spre vizitare până în data de 30 mai 2021.

Proiectul expozițional propune vizitatorilor o incursiune în fascinanta lume a restaurării patrimoniului, dezvăluind modul în care obiectele muzeale dobândesc noi etape în existența lor, prin activitățile profesioniste desfășurate în laboratoarele de restaurare ale Muzeul Național de Istorie a României: carte, ceramică, lemn, metal, pictură și textile. Astfel, vizitatorii vor putea descoperi istoria, altfel povestită, cu ajutorul celor peste 200 de bunuri culturale restaurate (unele etalate în premieră, altele clasate în categoria Tezaur), precum și detalii mai puțin cunoscute despre activitatea de restaurare și importanța acesteia pentru managementul colecțiilor muzeale.

Dintre obiectele foarte diverse ce sunt prezentate în cadrul acestei expoziții pot fi enumerate, selectiv, pentru cele șase categorii de material suport: Evanghelia greco-română, tipărită de Antim Ivireanul, București, 1693; Miscelaneu teologic copiat de diacul Teodor Ursu din Noul Săsesc, 1780; un hrisov emis de domnitorul Ștefan cel Mare, în 4 noiembrie 1493; o hartă (din 1612) ce înfățișează teritoriile desemnate ca Walachia, Servia, Bulgaria, Romania (autor: Gerhard Mercator și Jodocus Hondius); în ceea ce privește artefactele din metal sunt prezentate obiecte arheologice din bronz și fier descoperite prin cercetările întreprinse în cuprinsul siturilor Tărtăria – Podu Tărtăriei vest, Histria – sector Poarta Mare / Turnul Mare, Ostrov [Durostorum] și Șibot – În Obrej, dar și diverse arme istorice (arme de foc și pumnale orientale). Acestora li se adaugă obiecte ceramice care datează din toate epociile pre- și protoistorice (neolitic, epoca bronzului, epoca fierului), cât și istorice (perioada greacă, perioada romană, perioada bizantină și cea a evului mediu). De asemenea, pot fi admirate tablouri semnate de către Nicolae Tonitza (Convoiul prizonierilor) sau Ştefan Luchian (Militar Roşior, Convoi la Plevna) sau fragmente de pictură murală a fresco extrase de la biserica mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi (secolul al XVII-lea), sau de la biserica mănăstirii Curtea de Argeș (secolul al XVI-lea). Nu lipsesc artefactele din lemn: război de țesut, scaun, lădiță de valori, Iisus Christos răstignit (Muzeul de Artă Cluj-Napoca), mandolină (Muzeul Țăranului Român). Nu în ultimul rând, amintim diverse piese textile – Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, o rochie de gală a principesei Maria, casule etc.

Restaurarea constitutie o intervenție esențială pentru bunurile culturale degradate, deoarece acționează asupra acestora cu scopul de a le reda forma, aspectul, caracteristicile și a obține o stare de conservare stabilă, prin tratamente și intervenții profesioniste. Altfel spus, acest proces îndelungat și minuțios reprezintă o acțiune curativă realizată doar de un specialist în domeniu – restauratorul, fiind o activitate care respectă reguli stricte de intervenție, reglementate prin lege. În absența unei restaurări coerente și corecte, obiectele din trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat, parte a patrimoniului cultural al României, piese cu semnificație și valoare deosebite, își pot pierde integritatea și astfel pot dispărea fragmente importante ale istoriei noastre.

Beneficiind de cooperarea dintre colectivul de restauratori ai Muzeului Național de Istorie a României și specialiști în design și grafică din cadrul Universității Naționale de Arte București, dar și al altor profesioniști în domeniu, expoziția „Fragment. Experiența restaurării” propune un concept deosebit, fiind structurată pe două paliere majore. Prima parte dezvăluie procesul de restaurare ce se desfășoară în fiecare laborator, unde vizitatorii vor putea afla ce presupune activitatea acestora, care sunt instrumentele și aparatura folosite de restauratori pentru a reda estetica și a facilita înțelegerea artefactelor arheologice și istorice, inclusiv explicații despre întregul parcurs al unui obiect restaurat, de la descoperire la expunere sau depozitare în mediul muzeal. Cea de-a doua secțiune este dedicată bunurilor culturale mobile restaurate, acestea ilustrând o viziune de ansamblu asupra activității celor șase laboratoare de restaurare ale Muzeului Național de Istorie a României, diversitatea pieselor etalate oferind cadrul pentru o mai bună înțelegere a importanței acestei activități muzeale vitale.

Expoziția beneficiază de un site dedicat https://restauraremnir.ro/laboratoare-mnir/laboratorul-de-ceramica/ precum și de un generos catalog științific de prezentare ce va apărea în curând.

Expoziția „Fragment. Experiența restaurării” poate fi vizitată, de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00 (program de iarnă), respectiv 10:00-18:00 (program de vară), cu respectarea strictă a măsurilor de protecție determinate de pandemia SARS-COV2, conform măsurilor specifice stabilite de muzeu.

 

***

Secția Restaurare din cadrul Muzeului Național de Istorie a României este dedicată restaurării și conservării bunurilor culturale organice și a celor realizate din ceramică și metal. Cu o istorie de peste 48 de ani în care au fost acumulate cunoștințe și vaste experiențe, aceasta se află în slujba protejării pe termen lung a artefactelor. Printre obiectivele colectivului de restauratori se numără prezervarea patrimoniului conform celor mai înalte standarde, cercetarea și inovarea metodelor existente de restaurare și promovarea culturii materiale. Organizarea internă a secției a cunoscut diverse modificări de-a lungul timpului, astăzi cuprinzând trei compartimente specializate: Laboratorul de Restaurare Ceramică, Laboratorul de Restaurare Metal și Laboratorul de Restaurare Obiecte din Materiale Organice. Cel din urmă este destinat prezervării bunurilor culturale realizate pe suport textil, papetar, pergament și lemn. De curând, picturile aflate în gestiunea Muzeului Național de Istorie a României primesc grija oferită de restauratori experți.

Muzeul Național de Istorie a României a fost înființat în anul 1970 și este cel mai important muzeu de profil arheologico-istoric din țară, instituție publică de rang național.Acesta adăpostește importante colecții, ce reunesc peste 650.000 obiecte (din materiale diverse) cu o deosebită valoare arheologică și istorică, unele dintre acestea fiind descoperite pe teritoriul actual al României și provenind din timpuri preistorice și până în perioada contemporană. Aici se păstrează unele din cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal prețios, dar și numeroase piese valoroase atât din punct de vedere arheologic, cât și istoric. Prin activitatea sa de studiere, conservare, restaurare, evidență și valorizare a bunurilor mobile de patrimoniu, acest muzeu este unul dintre cei mai importanți actori instituționali în domeniul arheologiei și istoriei românești, în scopul salvgardării acestuia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.