Acasă Cultura/Media Zilnic, în întreaga lume, doi jurnaliști mor din cauza COVID 19

Zilnic, în întreaga lume, doi jurnaliști mor din cauza COVID 19

DISTRIBUIȚI

157907 – 14012021 – Peste 600 de jurnaliști din întreaga lume au murit de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.  Potrivit unui comunicat al organizației Presse Emblème Campagne (PEC) cu sediul la Geneva, în zece luni din 2020, în 59 de țări, au decedat, în medie, lunar, 60 de jurnaliști sau doi jurnaliști zilnic.

Cei mai mulți au fost în America Latină – 303, urmată de Asia – 145 jurnașiști morți din cauza COVID-19. În Europa au fost înregistate decesele a 94 de ziariști, iar în America de Nord – 32 și în Africa – 28.

„Ca urmare a profesiei lor, jurnaliștii care îşi desfăşoară activitatea pe teren pentru a relata de la diferite evenimente sunt vulnerabili la virus. O parte dintre ei, în special freelancerii și fotoreporterii, pur și simplu nu pot lucra de acasă” – a declarat secretarul general al organizației, Blaise Lempen.

Peru rămâne țara cu cel mai mare număr de morți, cu 93 de lucrători din mass-media care au murit de coronavirus din martie (potrivit Asociației Naționale a Jurnaliștilor din Peru). Brazilia se află pe locul doi, cu 55 de victime, înaintea Indiei (53 de morți) și a Mexicului (45 de morți).

După Ecuador, 42 de morți și Bangladesh, 41. Italia este cea mai îndurerată țară europeană, cu 37 de jurnaliști morți din noul coronavirus.

În Statele Unite, 31 de victime ale Covid-19 au fost numărate în mass-media. Urmează Pakistanul cu 22 de morți, apoi Turcia (17) și Marea Britanie (13). Urmează Panama (11) și Bolivia (9).

Afganistanul, Nigeria, Republica Dominicană și Rusia au fiecare câte 8 victime, apoi Argentina, Columbia, Honduras 7 decese în fiecare țară. În Spania, Nicaragua și Venezuela au murit câte șase jurnaliști, iar în Franța, în rândul jurnaliștilor au fost anunțate cinci decese din cauza Covid-19.

Trei jurnaliști au murit din Covid-19 în fiecare dintre aceste țări: Africa de Sud, Camerun, Egipt, Guatemala, Iran, Nepal, El Salvador și Zimbabwe.

Se cunosc două decese în următoarele țări: Algeria, Indonezia, Maroc, Paraguay, Portugalia și Suedia.

PEC a identificat cel puțin un deces în următoarele 21 de țări: Germania, Arabia Saudită, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Canada, Chile, Irak (Kurdistan), Israel, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kârgâzstan, Liban, Uganda, Republica Democrată Congo, Elveția, Tadjikistan, Togo, Uruguay.

În decembrie, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Brazilia (+12 într-o lună) și Mexic (+11). Diferența dintre cele 489 de victime numărate până la sfârșitul lunii noiembrie de PEC și cele 602 până la 31 decembrie nu înseamnă că 113 jurnaliști au murit din cauza coronavirusului în decembrie: de fapt, decesele din săptămânile anterioare erau cunoscute doar și în unele țări (cum ar fi Italia, Turcia și Pakistan) au fost înregistrate în decembrie.

Numărul real al victimelor ar putea fi mai mare, deoarece uneori nu este specificată cauza morții jurnaliștilor sau pur și simplu moartea lor nu este anunțată. În unele țări, nu există informații fiabile.

Originea infecției este adesea dificil de determinat și nu este posibil să se diferențieze jurnaliștii care s-au infectat la locul de muncă de cei care au fost infectați în viața privată.

Statistica PEC se bazează pe informații din mass-media locale, asociații naționale de jurnaliști și corespondenți regionali PEC.

Press Emblem Campaign este o organizație internațională independentă non-profit și neguvernamentală înființată în anul 2004 și are statut consultativ pe lângă Organizația Națiunilor Unite. Sursele de informații pentru rapoartele acesteia sunt informaţiile din presă, ale ONU și ale organizațiilor nonguvernamentale.

Scopul Press Emblem Campaign este consolidarea protecției juridice și a siguranței jurnaliștilor în zonele de conflict și tulburări civile sau în misiunile periculoase. PEC este în favoarea unei noi convenții internaționale pentru îmbunătățirea protecției mass-media. Are sprijinul a aproximativ 50 de ONG-uri și asociații de jurnaliști din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.